Barion Pixel
Szerző: NÉBIH; Kiemelt Ügyek Igazgatósága 2015. július 21.

Egérpiszok és lejárt szavatosságú alapanyagok a cukrászatban

Lakossági bejelentés alapján egy budapesti cukrászüzemben tartott ellenőrzést a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (NÉBIH KÜI), ahol többek közt egérpiszok, lejárt minőség megőrzési idejű és jelöletlen alapanyagok, késztermékek sora fogadta a szakembereket. A múlt heti razzia alkalmával közel 2,7 tonna alapanyagot és készterméket foglalt le a hatóság.

Az üzem egészét a takarítatlanság jellemezte: a padozat, a mennyezett, az oldalfalak koszosak, a gyártásra használt eszközök pedig penészesek voltak. Az elkülönített eszköztárolóban szintén tisztítatlan eszközöket találtak a szakemberek. Az alapanyag raktározásra használt helyiség rágcsáló ürülékkel volt tele.

A sütemények (többek között krémesek, puncstorták) a takarítatlan üzemben készültek. A helyszínen a megfelelő tárolási hőmérsékletet nem minden esetben biztosították, emellett az élelmiszereket, a kész- és félkész termékeket, alapanyagokat, valamint a hulladékot mind egy helyiségben tárolták.

cukraszda_1

Az élelmiszer csomagolására használt anyagok felülete porral szennyezett volt. Az alapanyagok egy része, a félkész termékek, gyártásközi termékek, valamint késztermékek döntő hányada jelöletlen volt.

cukraszda_2
 

Az üzemben – jogszabályellenes módon – visszadolgozási tevékenységet is végeztek, azonban, a napi gyártási és egyéb dokumentációkhoz hasonlóan, ez a folyamat sem volt nyomonkövethető.

A NÉBIH KÜI a vizsgálat során 2,7 tonna alapanyagot és készterméket foglalt le. Az eljárás még folyamatban van, az érintett cég milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.