2015. augusztus 20.

Afrikában nem szegénység, hanem nyomor van – oktatással segítenek

A kongói születésű férfi 18 éve él Magyarországon. Tanulni jött ide teológiai ösztöndíjasként és itt ragadt. Most azon dolgoznak az Afrikáért Alapítvánnyal, hogy képzéssel, oktatással helyben segíthessenek az afrikaiaknak. Az általuk felépített kongói iskola homlokzatán magyar zászló lobog. France Mutombo Tshimuangával magyarul beszélgettünk és a bevándorlókkal kapcsolatos kampányról is kérdeztük. Videó.


A videóban az Afrikáért Alapítvány elnöke elmondja, hogy fontosnak tartják a megjelenést olyan rendezvényeken, ahol értelmiségiekkel tudnak találkozni, akik megértik az ok-okozati összefüggéseket, hogy miért kell a fejlődő országokkal és globális kérdésekkel foglalkozni.

Az elmúlt hónapok migránsokkal kapcsolatos kampánya még nem befolyásolta hátrányosan a munkájukat, de az elnök attól tart, hogy hosszútávon nagyon káros hatásai lehetnek. Viszont ők továbbra is előre tekintenek.

 

„Úgy gondoljuk, hogy jelenleg nincs nagyobb kincs a tudásnál egy afrikai gyerek számára. Lehet ruhát, élelmet adni, de ezek ad-hoc, rövid távú dolgok, amit el is lehet venni tőlük és függőséget is okoznak az adományok. A tudás, gondolkodás, szemlélet viszont nagyon fontos. A hosszú távú tervezés, a környezethez faló felelősségteljes hozzáállás sok mindent megváltoztathat.”

A teljes interjú videónkban meghallgatható.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.