Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. július 10.

Festékraktárban keletkezett tűz a gyakorlat szerint

Június 7. és 9. között egy vépi ipari üzemben tartott szituációs begyakorló gyakorlatot a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti állománya.

A gyakorlat célja, melyet egymást követő napokon mindhárom szolgálati csoport végrehajtott, az volt, hogy a tűzoltók begyakorolják azokat a feladatokat, amelyekkel egy ipari létesítményben keletkező tűz során kell elvégezniük. Külön hangsúlyt fektettek az intézmény jellegéből adódó sajátosságokra, így az ott található veszélyes, robbanásveszélyes anyagok jelenlétéből fakadó speciális teendőkre.

P7090095

A gyakorlaton a szombathelyi készenléti állományon túl a sárvári és körmendi hivatásos tűzoltók is részt vettek.

A feltételezés szerint javában dolgoztak a szakemberek egy vépi üzem festékraktárában, amikor valószínűleg rövidzárlat miatt, tűz ütött ki az épületben. A dolgozók azonnal értesítették a tűzoltókat, elhagyták a csarnokot, ketten viszont porral oltó készülék segítségével megpróbálták megfékezni a lángokat. Az oltási kísérlet sikertelennek bizonyult, és mikor az utolsó két szakember is megpróbált kimenekülni a raktárból, a hirtelen felgyülemlett nagy füst miatt már nem találták a kivezető utat. 
 
P7090096

A tűzoltók feladata a lángok megfékezése, az épületben rekedt személyek kimentése és a füstmentesítés volt, melyek során a területen található robbanásveszélyes anyagok miatt különös körültekintéssel kellett eljárniuk.

P7090093
Fotó: Németh Péter c. tű. tzls., Szombathely HTP

Az állomány a meghatározott feladatokat pontosan, a biztonsági és munkavédelmi előírásoknak megfelelően hajtotta végre, így a gyakorlatot mindhárom esetben „MEGFELELT”-re minősítették.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.