Barion Pixel
2015. július 18.

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológia Vas és Zala megyében

Rövid idő alatt akár 50 mm csapadék is lezúdulhat Vas és Zala megyében szombaton délután. Ez akár villámárvizeket is okozhat.

Felhőszakadás veszélyére figyelmeztet Vas és Zala megyében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezekben a megyékben rövid idő alatt nagy mennyiségű, 30 millimétert is meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.  Szombat kora délutántól a Dunántúlon (főként annak nyugati és középső harmadán) egyre több helyen, másutt inkább csak néhol alakulhat ki zivatar. A felhevült légkörben ezeket jó eséllyel kísérheti viharos szél, és - általában - apróbb szemű jég, valamint felhőszakadás (25-50 mm csapadék). Este és vasárnapra virradó éjjel már elsősorban a középső országrészben valószínű kiterjedtebb zivatartevékenység. Vasárnap délelőttre fokozatosan megnyugszik a légkör, majd estétől az északnyugati, északi országrészt újabb zivatarok érhetik el, heves (90 km/h körüli) szélrohamok kíséretében.

Felhőszakadás Szombathelyen 2008. júliusában

Csak viszonyításképpen: a 30 mm csapadék egy négyzetméteren 30 liter vizet jelent. (A lehullott csapadék mennyiségét  mm-ekben mérik, vagyis 1 mm csapadék (szilárd csapadéknál annak olvadék vize) a földfelszínen négyzetméterenként 1 liter vizet jelent.)

(Az archív kép Szombathelyen készült, majdnem napra  pontosan hét éve. Akkor 32 mm csapadék hullott rövid idő alatt, amit a Zanati úti aluljáró azóta átépített csatornája nem tudott elnyelni. ) Az alábbi videó egy kőszegi villámárvíz meghökkentő képeit mutatja, 2009-ből.

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.