Barion Pixel
Szerző: 112Press 2022. március 22.

Videó: Felborítás után sem sikerült a kivontatás - műszaki mentés nehézségekkel a 86-os főúton

Videón mutatunk meg egy olyan esetet, ahol a helyszínre hívott műszaki segítség hosszan nem boldogult az időközben tetejére borított roncs kivontatásával. Az ezután hívott műszaki mentő 10 perc alatt megoldotta a problémát, egy emberrel.

Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 86-os főúton Szombathely Petőfi telep közelében 2022. március 19-én. Egy Körmend felé tartó Peugeot személygépkocsi vezetője kamiont előzött az előzni tilos tábla és a záróvonal ellenére.

Az autót vezető férfi későn észlelte a szemből érkező, a balra ívelő kanyarból kibukkanó KIÁ-t. A szabálytalan gépjárművezető a fékbe taposott, de a két autó összeütközött és a Peugeot egy mély vízelvezetőbe csapódott.

A mentők négy embert szállítottak kórházba, az elsődleges adatok szerint egy ember -a Peugeot utasa-  súlyos, míg három fő nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. (Frissítés: újabb információnk szerint a KIA utasa is töréses sérülést szenvedett.)

Vészfékezés után ütközött a Peugeot a KIÁ-val

Bár az elmondások alapján a Peugeot-ban ülők állították, hogy használták a biztonsági öveiket, a szélvédőn azonban két markáns kifejelésnyom látszik, amit nem légzsák okozhatott.

A helyszíni szemle és a műszaki mentés ideje alatt egy sávon haladhatott a forgalom.

A szélvédőn nem légzsák okozhatta a két jellegzetes sérülést

Itt ejtenénk szót egy viszonylag gyakran észlelt jelenségről, a műszaki mentés nehézségeiről. Amikor a roncsok nem az úttesten állnak, hanem pl. egy mély árokban, a fák között, vagy a szántóföldön, akkor ott sokszor nem csak simán kivontatásra van szükség.

Ennek ellenére jópáran gondolják úgy, hogy majd ismerős, barát, szomszéd  „kihúzza” az autót, mert van csörlős trélere, vagy munkagépe. A végeredmény pedig időnként nem csak hosszú kínlódás a roncs úttestre juttatásával, de még több anyagi kár is lehet.

Az autót a tetejére borították, hátha úgy egyszerűbb lesz kivontatni

Egy totálkáros autónál persze szinte mindegy, ha még jobban összetörik, de egy forgalmas főúton az már egyáltalán nem mellékes, hogy 20 percig vagy két órán át van lezárva egy, vagy több sáv.

A mostani balesetnél négy ember egy tréler és egy kisáruszállító segítségével próbálta kivontatni a mély árokból a személyautót, sikertelenül.  Először a főút felé próbálták, majd a tetejére borították az autót, hogy egy autóbejáró felé vontassák, de az többszöri próbálkozásra sem sikerült.

A sokadik próbálkozás - ez is sikertelenül végződött

Végül egy óra múlva feladták a küzdelmet és értesítettek egy autó- és kamionmentéssel foglalkozó céget. A darus autómentővel egy fiatalember érkezett, aki egyedül dolgozva, kb. tíz perc alatt kidaruzta az árokból a gépkocsit és azt feltette a mentéssel előzőleg sikertelenül próbálkozó trélerre.

Végül darus autómentőt hívtak, aki 10 perc alatt kiemelte a roncsot a vízelvezetőből

Pár perc múlva pedig már felszabadult a helyszín, zavartalanul haladhatott a forgalom.  

A szélvédőn jól látszanak a jellegzetes nyomok

Mi ezért azt javasoljuk a bajba kerülőknek, hogy a komplikáltabb eseteknél mindenképpen forduljanak olyan szakemberhez, aki rendelkezik a megfelelő technikával az adott műszaki mentéshez.

Négy sérült Petőfi-telep közelében - szabálytalanul előző Peugeot ütközött KIÁ-val
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.