Szerző: 112Press 2020. május 31.

Balul sült el a "Szedd magad! Eper" akció Gencsapátinál

Rengetegen érkeztek a Facebookon meghirdetett 8 órás nyitásra, de a legtöbben keserű szájízzel és eper nélkül távoztak szombaton Gencsapátiból.

Frissítés: Az akció szervezője reagált cikkünkre. A korábbi években megszokott napi 100-150 látogató helyett most közel 800 ember érkezett epret szedni. A teljes levél cikkünk végén, keretben olvasható.

Korábban írtuk:

(Cikkünkben az egyszerűség kedvéért csak eperként említjük a földi epret, vagy szamócát. A vitatott név hátteréről itt olvashatnak bővebben.)

 
Nagyon sokan gondolták úgy szombaton reggel, hogy maguk megszedik a lekvárnak és friss fogyasztásra szánt epret Gencsapátiban.
 
Még a rendőrség is kiment ellenőrizni, miért van rengeteg autó a 87-es főút mellett, de hamar kiderült, hogy a szombat reggeli nyitással meghirdetett "Szedd magad!" akció vonzott több száz embert Gencsapátiba.
 
 
Pár perccel nyolc óra előtt a szervezők kinyitották a kaput, az emberek pedig beözönlöttek a nagy eperföldre, amelynek jelentős részén nem látszottak az epertövek a gazban.
 
-Két gyerekkel és a nagymamával mentünk epret szedni. A gyerekek sok csúnya szót tanulhattak a mellettünk keresgélőktől. Mert eper az vagy nem volt, vagy már leszedték a nyitás előtt. Két kilónyi eperrel és keserű tapasztalatokkal távoztunk - írta egy olvasónk, aki nagyon megörült, amikor meglátta az eperszedési lehetőséget a Facebookon.
 
Közvetlenül a nyitás után készített képet egy eperszedő
 
Az eper kilóját 600 forintért vihették volna az érdeklődők, ha lett volna mit leszedni.
 
-Azért is nagyon bosszantó a dolog, mert telefonon rákérdeztünk, hogy érdemes-e menni. Helyeslő választ kaptunk. A nyitásra ott voltunk, de hamar feladtuk, nem akartunk megharcolni három szem eperért - panaszkodott egy asszony.
A 87-es útról így látszott az eperföld, fél órával kapunyitás után
Olvasónk dashcam felvétele 8:26-kor készült, azaz kb. fél órával a nyitás után. A videón alig látni gugoló, vagy térdelő embert, pedig az jelezné, hogy epret szednek. Addigra sokan csalódottan távoztak a helyszínről.
 
Az akciót hirdető Facebook oldalon kizárólag negatív tapasztalatokat lehet olvasni a mai napról. Néhány példa:

" Tisztelt Epertermelő! A korrektség megkívánná, hogy hitelesen tájékoztassanak bennünk. Reggel 8 órakor tele volt a föld lécskáló, nézelődő, keresgélő emberekkel, többen vannak mint egy hatalmas tüntetésen,, hol van a távolságtartás? egymástól még mozogni sem tudtak, nem epret szedni! Eper pedig nincs, csak gaz! Hitelromboló amit csináltak, Mi akik eljöttük nagyon sokan, biztos hogy nem megyünk többet! Nem kell meghirdetni, szedjék le önök ami van rajt, ez ilyen egyszerű! Idősebbek is kibicajoztunk a semmiért, gyalázatos!"

" Nincs értelme elindulni.Akkora tömeg van hogy az utcából fél óra volt kikeveredni,mivel akkra dugó alakult ki.Szerintem ezt nagyon másképpen kéne szervezni."
 
Közvetlenül a nyitás után készített képet egy eperszedő
 
" Nincs értelme elindulni. Gazos, rendezetlen, alig van eper ami van az éretlen vagy apró. Persze telefonon arról tájékoztatott, hogy jöjjön nyugodtan. Köszi az egy órás kirándulást a semmiért."
 
" 8:02 tömeg volt, eper alig, ami volt is éretlen, pár szem ami piros volt az ízetlen nagyon csalódottak voltunk gondozatlan, gazos az egész terület sajnos, itt-ott egy epertő "
 
Információnk szerint a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás az oka annak, hogy nem tudták gyomtalanítani, gondozni az eperföldet. Erre azonban szerencsésebb lett volna időben felhívni a figyelmet, így aki kilátogat, az ennek tudatában teszi. Jelzések alapján Szombathelyen, a Rába gyár mögötti eperföldön is hasonló körülmények fogadták az eperre vágyókat.
 
A Szedd magad! akcióban 600 forintért lehetene kilóját megszedni az epernek. A becsülettkasszás portáknál 1000-1300, a gyümölcsárusoknál 1500-2000 forintba kerül az eper kilója.
 
A szervező üzenete
 
A szedd magad! akció szervezője reagált a cikkünkre.
 
"Kedves Eperszedők!

Sajnálattal tapasztaltam, hogy sokan elégedetlenül távoztak az eperföldről.

A korábbi években átlagosan napi 100-150 fő látogatott minket. 12 éves fennállásunk alatt ez az első év, hogy (a kiadott nyugták alapján becsülve) 700-800 ember igényeit kellett kielégítenünk. Ez minket is váratlanul ért, sajnos nem lehetett rá felkészülni.

Az epertöveket tavaly ősszel pótoltuk ki, de sajnos az aszályos év miatt az epertövek nagy része kiszáradt, ezért is volt nagyobb a fű az eperben, mert az eper nem tudta befutni.

A promóció ideje alatt azt hirdettük, hogy az eperföld reggel 8
órakor kerül megnyitásra, majd a készlet erejéig várjuk az eperszedőket. Ehhez természetesen tartottuk magunkat. Az, hogy a készlet órákkal a vártnál előbb elfogyott, sajnos Tőlünk kívül álló dolog, melyre nem volt ráhatásunk. Nem sugároztuk semmilyen felületen, hogy mekkora készlet, vagy, hogy minden oda érkezőnek jut az általa elképzelt mennyiség.

Mára világossá vált számunkra, hogy a közösségi média felületei az idei szezonnyitásra nagyobb reklámot kreáltak, mint amennyi embert ki tudtunk szolgálni. A korábbi években is ezeket a felületeket használtuk a promóció ideje alatt, de a látogatók töredéke érkezett a helyszínre.

Az okozott kellemetlenségekért elnézésüket kérjük!

Tisztelettel: Marosi Áron"

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.