Barion Pixel
Szerző: NÉBIH; Kiemelt Ügyek Igazgatósága 2016. április 13.

Magyar siker az élelmiszerhamisítás elleni nemzetközi küzdelemben

A magyar szakemberek 243 tonna, valamint további 17 ezer liter, élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes, terméket foglaltak le.

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH) is meghatározó szerep jutott az élelmiszerhamisítás elleni nemzetközi akcióban. Az „OPSON V.” művelet 2015 novembere és 2016 februárja között zajlott 57 országban.

Az OPSON műveletet 2011-ben szervezték meg először 10 európai ország részvételével, ami mostanra mintegy 60-ra bővült. Az EUROPOL és az INTERPOL által koordinált nemzetközi akció középpontjában a silány minőségű, hamis élelmiszerek és italok felderítése áll. Napjainkban ugyanis az élelmiszerhamisítás – a drogkereskedelem után – a második legjelentősebb feketepiaci tevékenység, ami potenciálisan súlyos egészségügyi kockázatot jelent a gyanútlan vásárlók számára.

A négy hónapos akció során 57 országban összesen több mint 10 000 tonnányi élelmiszert és 1 millió liternyi italt foglaltak le a szakemberek. A zárolt termékek között például cukor, méz, olívabogyó, különböző édességek, húsok és alkoholos italok voltak, de olyan egzotikus élelmiszerek is előkerültek, mint a sáska vagy épp a hernyó.

Hazánkban az akció élelmiszerbiztonsági célú vizsgálatait – a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen – 2012 óta a NÉBIH koordinálja. A magyar szakemberek a művelet során mintegy 243 tonna, valamint további 17 ezer liter élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes terméket foglaltak le, többek között bort, fagyasztott halat, húsokat és különböző zöldségeket és gyümölcsöket. A legtöbb eljárás a termékek ismeretlen eredete miatt történt, de a higiéniai szabályok megsértésére és a lejárati idő meghamisításra is akadt példa.

A magyar szakemberek munkáját dicséri, hogy hazánkat nem csak a műveletről készült összefoglalóban emelték ki, hanem a NÉBIH fénykép- és videó dokumentációi az EUROPOL és az INTERPOL weboldalára is felkerültek.

A NÉBIH a magyar lakosság védelme érdekében a jövőben is minden rendelkezésére álló eszközzel küzdeni fog az élelmiszerhamisítás ellen.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.