Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék 2016. január 21.

Együttműködés a Szombathelyi Törvényszék és a Bv. Intézet között

Videó az együttműködési megállapodás aláírását megelőző összegzésről és tájékoztatóról. A szombathelyi büntetés-végrehajtási intézet az ország legnagyobb befogadóképességű intézménye lett, emiatt a Szombathelyi Törvényszéken is lényegesen több lett a munka.

Együttműködési megállapodást írt alá dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke és Tóth Tamás Tibor bv. dandártábornok, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. A megállapodás általános célként tűzte ki a két szervezet közötti munka hatékonyságának, gyorsaságának elősegítését és a szakmai kapcsolatok elmélyítését.

Az új büntetés-végrehajtásról szóló törvény hatálybalépése és a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézet jelentős létszámbővítése mindkét szervezetnél sok esetben jelentős mennyiségű többlet munkát jelent. A bírósági ügyteher oldaláról megközelítve 2014. utolsó negyedévi adatokhoz képest, 2015. év utolsó negyedévére kétharmaddal növekedett az elintézendő bírósági ügyek száma. A megállapodás célja, hogy új munkaszervezési megoldásokkal, szakmai egyeztetésekkel mindkét intézmény megfeleljen az elvárásoknak.

A büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka a megállapodásból kiemelte a távmeghallgatásokkal kapcsolatos terveket, a közvetlen kézbesítés bevezetését, a „Nyitott Bíróság” programban történő együttműködést, valamint a 2016 első felében megvalósítandó fogvatartotti várakozó helyiség kialakításában való közreműködést a Szombathelyi Törvényszék Szily János utcai főépületében.

A törvényszék elnöke a fentiek mellett beszélt a szakmai egyeztetések fontosságáról, az új munkaszervezési stratégia kialakításáról. Részletesen kifejtette, hogy a heti kétszeri közvetlen kézbesítés milyen mértékű idő és anyagi megtakarítást eredményez. A fogvatartotti váróterem kiépítése kapcsán – egyetértve a parancsnokkal – célként hangsúlyozta a biztonsági kockázat csökkentését, valamint a vádlotti és sértetti viszonyból adódó feszültségek enyhítését, mely a váróterem hiányában sok esetben kellemetlen és bizonytalan helyzeteket teremtett a bírósági folyosókon történő együttes várakozások során.

Együttműködési megállapodás a Szombathelyi Törvényszéken

A szombathelyi büntetés-végrehajtási intézet az ország legnagyobb befogadóképességű intézménye lett, ebből kifolyólag mindkét oldalon megnövekedett a munkamennyiség, mely növeli a vezetőkkel és a dolgozókkal szembeni elvárásokat, éppen ezért a törvényszék elnöke és az intézet parancsnoka biztosította egymást a kölcsönös segítségről és bizakodva írták alá a megállapodást.

Egyre időszerűbbek a bíróságok - sikeres a „Szolgáltató bíróságokért!” program

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által 2015. június 23. napján meghirdetett „Szolgáltató bíróságokért!” című tízpontos program célja a bíróságok iránti bizalom erősítése, az ügyfél elégedettség és az ítélkezés hatékonyságának növelése, valamint a bíróságokat ért méltatlan támadások elleni hatékony fellépés.

Az időszerűség és az elhúzódó ügyek számának csökkentése érdekében tett intézkedések jelentős sikert hoztak. A program ténylegesen a törvénykezési szünet után 2015. szeptember 1-jével indult és három hónap alatt a két éven túli ügyek száma országosan 7,06 %-kal csökkent. A bírák az eddigi egyébként is nagy munkaterhük mellett megfeszített munkával, plusz tárgyalási napok tűzésével végezték el ezt a feladatot, így csaknem 7.000 darab két éven túli ügyet fejeztek be.

Együttműködési megállapodás a Szombathelyi Törvényszéken

A Szombathelyi Törvényszéken jelentős eredményeket értek el, a 2 éven túl folyamatban maradt ügyek száma az országos átlagot meghaladó mértékben, 7,45 %-kal csökkent a fenti időszakban.

A program folytatódik: a következő negyedévben várhatóan még nagyobb arányban fog csökkenni a hosszú pertartamú ügyek száma az ügyfelek megelégedésére.

Bár a program rendkívüli erőfeszítések árán valósítható meg, hiszen a bírók túlterheltek, de példátlan az összefogás és a jó cél érdekében kivétel nélkül minden bírósági dolgozó nagy erőfeszítéseket tesz.

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.