Barion Pixel
Frissítve: 2015. december 24.

Egészségügyi tanácsok az ünnepekre és az új évre

A sok karácsonyi jókívánság között egy kifejezetten hasznos levelet is találtunk a postafiókunkban. Dr. Horváth Judit foglalkozás-egészségügyi orvos egy összeállítással készült az ünnepekre. Mindenkinek javasoljuk, hogy fussa át és ne legyen rá szüksége!

A betegségek nem mennek szabadságra, az év végi jól megérdemelt pihenésünket sem kímélik. Gyakran jelentkeznek olyan panaszok, amiket nem gondolunk komolynak mégis veszélyben az életünk. Ugyanúgy kaphatunk stroke-ot karácsonykor, mint egy átlagos kedden, de a mozgásszervi betegségek sem nyugszanak, ahogy hasi- mellkasi panaszok sem.

Hasi panaszok esetén:

Az ünnepek alatt figyeljünk a mértéktartó étkezésre, alkoholfogyasztásra. Amennyiben étkezés után pár órával, erős, szűnni nem akaró köldök körüli, övszerű hasfájás, hányingerrel kisérve jelentkezne: hasnyálmirigy gyulladásra is gondoljunk,(nem csupán egyszerű gyomorrontásra) és forduljunk mielőbb orvoshoz!

Amennyiben hányunk és hányadékunk véres/ vagy fekete lenne (esetleg szurokfekete széklet kíséretében) még ha előtte alkoholt fogyasztottunk is, nem késlekedhetünk, orvoshoz kell fordulni ugyanis a gyomor-bél rendszerünkből vérzünk.

Naponta háromszor, vagy többször híg, hasi görcsökkel kísért székürítés, esetleg hányás, rossz közérzet: vírus vagy baktérium okozta bélrendszeri fertőzés áll fenn. Teendő: bő folyadékfogyasztás, diéta.

Az ismert vagy most „jelentkező” vesekövek is igen erős deréktájról, szeméremtájékra sugárzó görcsökkel „mozgásba lendülhetnek ”.Teendő görcsoldó, bő folyadék.

Forrás: etsy.com

Mellkasi fájdalom esetén:

Tudjuk, hogy a szív-érrendszeri katasztrófa sem ismer ünnepnapot!

Tehát nyomó-szorító mellkasi fájdalom, verejtékezés, elgyengülés esetén, még ha átmenetileg jobban is lettünk gondoljunk szívinfarktus, esetleg tüdőembólia lehetőségére! Azonnal MENTŐ hívása!(104,112)

 

Stroke: ( agyi katasztrófa)

Főként 50 év felettiek, dohányosok, magas vérnyomással, cukorbetegséggel, vérzsír (koleszterin, triglycerid) rendellenességgel, túlsúllyal rendelkezők hajlamosabbak és veszélyeztetettek a stroke névre hallgató agyi katasztrófára.

Tünetei sokfélék lehetnek: beszédzavar (akadozik, nehezen fejezi ki magát) nyelészavar, fejfájás, testrész zsibbadás, -petyhüdtségtől a teljes testfélbénulásig. A tudat is változó fokban lehet érintve: tiszta is lehet, de lehet eszméletlen is. Azonnal MENTŐ hívása!(104,112)

 

Mozgásszervi betegségek esetén:

Ünnepek alatt sokszor a mozgásszervi betegségek megszaporodását tapasztaljuk. Mögöttük a téli sportolás, esetleg otthoni felújítás is szóba jön.

Teendő: fájdalomcsillapító és izomlazító szedése, kíméletes mozgás.

 

Az influenza szezon még hátra van.

Vírus az okozója, de bármikor lehetnek egyéb (vírus, baktérium okozta) légúti fertőzések:

Tünetek: gyengeség, magas láz, ízületi fájdalmak, fejfájás, nátha, köhögés, étvágytalanság.
Cseppfertőzéssel terjed, tehát a jól ismert higiénés szabályok érvényesek:

  • betegek-, tömeg-, zsúfolt helyiségek kerülése
  • Gyakori szellőztetés,- kézmosás
  • Gyakori takarítás, fertőtlenítőszeres lemosások, letörlések (kilincsek)
  • Köhögés-, tüsszentéskor zsebkendő,„szájmaszk”használata

Teendő: pihenés, bő folyadék, láz-, fájdalomcsillapítás, vitaminok, köptetők. Ha 3-4 nap után sem javulnánk menjünk orvoshoz.

Összeállította: Dr. Horváth Judit foglalkozás-egészségügyi orvos.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.