Barion Pixel
Frissítve: 2013. szeptember 14.

Darazsak támadtak terepkerékpárosokra

Négy embert kórházba szállítottak és hét embert a helyszínen láttak el a darázsraj támadása utána a Holdfényligetben. Videó.


Frissítés: 2013.09.14. 22:30

A III. Holdfény Liget 10 órás MTB körverseny  további problémák nélkül lezajlott . A szervezők szerint az erőpróba alatt nem csíptek meg több embert a darazsak. Az esemény végeztével "darázstalanították" az ominózus tölgy fát, állítólag egy oduban fészkeltek a rovarok.

Korábban írtuk:

Kerékpárversenyt rendeztek a gyöngyösfalui Holdfényligetben. A megmérettetés előtt néhányan terepbejárásra indultak, amikor a pálya legtávolabbi részén darázsraj támadt a biciklizőkre. Tíznél több embert szúrtak meg a rovarok, négyen kórházba kerültek, a többieket a helyszínen látták el a mentők. Egy biciklista súlyos állapotba került, mivel allergiás volt a csípésekre, viszont nem volt nála gyógyszer.

Videónk elején az egyik versenyző, Ringelhann Fanni a kórház folyosóján meséli el, hogyan támadtak rá a darazsak és mit tudott tenni a hirtelen jött helyzetben. 3:56-tól Venyegei Szabolcs mentőtiszt elemzi a mentők által tapasztaltakat, majd 4:48-tól Szőnye Péter, a Holdfényliget ügyvezetője meséli el a verseny előtt és alatt történteket.

A 10 órás verseny egy órás csúszással elindult, ám ennyivel le is rövidült. Módosítani kellett a pályát, hogy az elkerülje a veszélyeztetett szakaszt. A darazsak egy tölgyfán lévő darázsfészekben telepedtek meg, körülbelül négy méter magasan, óráról órára többen vannak. A veszélyes fészket a tűzoltók fogják eltávolítani.

A 10 órás terepkerékpáros verseny pályája 2,1 kilométer hosszú, ezen a szakaszon kell a lehető legtöbbet letekerni a versenyzőknek. A versenyt egyre nagyobb népszerűség övezi, az idei a harmadik alkalom, mégis közel százan jelentkeztek.


Kevesebb méh, több darázs

A nemrég lezajlott Savaria Karneválon az előző évekhez képest több esetben kellett az egészségügyi személyzetnek darázscsípést ellátni. A megfigyelések szerint a korábbi években több méh és kevesebb darázs volt Szombathely környékén, ellenben most fordult a helyzet.


A verseny végeredménye

A verseny érdekessége az erdei tereppálya, mely 2,1 kilométer hosszú, 48 méteres szintkülönbséggel, több katlanos fordulóval, csiki-csuki részekkel, illetve egy downhill pályaszakasszal.

Összesen 8 egyéni versenyző, 10 duó és 16 csapat indult.

Hat kategóriában hirdettek győzteseket, az első helyezettek pénzdíjazásban részesültek megtett kilométerek alapján (1 kilométer 100 Ft).
A díjazottak:

Egyes versenyszám férfi:
1. hely: Kakas László (78 kör)
2. hely: Papp Dénes (78 kör)
3. hely: Pósfalvi Tamás (60 kör)

Egyes versenyszám női:
1. hely: Kiss Judit (54 kör)

Páros versenyszám férfi:
1. hely: Horváth Csaba – Michael Knopf (87 kör)
2. hely: Fuchs Zoltán – Lerner Csaba (82 kör)
3. hely: Horváth Szabolcs – Halász Tamás (76 kör)

Vegyes páros versenyszám:
1. hely: Karácsony Ildikó – Pillisz Szilárd (71 kör)

Csapatverseny férfiak:
1. hely: Intersport Racing Team – Gergácz Péter, Hattyár Dániel, Ziskó Balázs, Samu Olivér (84 kör)

2. hely: Fricikli Focus – Németh Frigyes, Lakatos Péter, Zentai Tamás, Böhm Lajos (79 kör)

3. hely: Focus Master 197 – Démi József, Pálosi Zoltán, Plájer Lajos, Lampert János (78 kör)

Vegyes csapatverseny (4 fő bármilyen összetételben): 1. hely: Marcali KSE Anya és fiai – Silinger István, Rádics Mária, Fenusz Márk, Dénes Csongor (68 kör)
Érdekességek, legek:

87 kört (182,7 km) tett meg Horváth Csaba és Michael Knopf, egyéniben Kakas László tekerte a legtöbbet (78 kör, 163,8 km). Szombathelyről két egyéni versenyző, Poór Péter és Pósfalvi Tamás indult. 3 szombathelyi csapat indult: a Tekergő-Canyon Sport csapat, az Intersport Racing Team Szombathely és a Szombathelyi Tekergők-Söjtöry Sport Kft. csapat. A legjobb köridőt, ezzel a pályacsúcsot 5 perc 28 másodperccel Michael Knopf tartja.

  A legtöbb versenyző Zalaegerszegről és Sopronból érkezett. Legfiatalabb versenyző Béres Bence, a ZKSE Junior csapatának versenyzője, aki 17 éves, míg a legidősebb 57 évével Plájer Lajos, a Focus Master 197 csapatának bicajosa.
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.