Barion Pixel
Szerző: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2015. december 01.

Csokoládé-e a csoki Mikulás? - fogyasztóvédelmi vizsgálat

A 20-féle vizsgált Mikulás csokoládé figura közül mindegyik megfelelt a szabályoknak. Ellenőrzést végzett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma.

A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók.

A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán - néhány - az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Fontos szabály továbbá, hogy ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5% lehet. Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést - méghozzá jól látható helyen - ott, ahol az összetevők listája is van.

A fogyasztóvédelmi hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 20-féle mikulás csokoládé figurán végzett laboratóriumi vizsgálatokat a tekintetben, hogy a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezéssel bíró termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5% alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat. Ellenkező esetben ugyanis a termék nem nevezhető csokoládénak, illetve tejcsokoládénak, hanem egyéb megnevezéssel forgalmazható a termék (például: kakaós figura), mivel ezen termékek élvezeti értéke lényegesen alacsonyabbnak mondható a csokoládéknál.

NÉBIH mikulás termékteszt

A mintavételezett termékek közül 3-féle csokoládé jelölésén szerepelt a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölés, míg 17-féle olyan „csokoládé” illetve „tejcsokoládé” termék is vizsgálat alá került, melyek a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést nem tartalmazták. Valamennyi termék megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezés tekintetében.

Mindemellett a vizsgálatok során ellenőrzés alá került a termékek zsírtartalma is, mely a címkén feltüntetett tápérték jelölés esetén az ott megjelölt értékkel került összevetésre. A tápérték 15-féle terméken volt feltüntetve, azonban a mért zsírtartalom értékek valamennyi esetben megfeleltek a terméken megjelölt értékkel.

Fontos a tudatos vásárlás is, olvassuk el a termékek címkéjét, tájékozódjunk vásárlás előtt az adott termékekkel kapcsolatos információkról. Mindig megbízható üzletben vásároljunk. A blokkot, számlát minden esetben őrizzük meg, hogy ha a későbbiekben problémánk van, akkor igazolni tudjuk, hogy hol és mikor vásároltuk az adott terméket.

Csokoládé-e a csoki mikulás-fogyasztóvédelmi vizsgálatHozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.