Barion Pixel
2015. március 16.

Milyen messze van a repülőgép a roncstól?

Ha ránéz erre a képre, akkor vajon meg tudja tippelni, milyen messze vannak a roncstól a számokkal jelzett objektumok? Tesztelje magát!

suzuki_baleset2

A feladat tehát nagyon-nagyon egyszerű (-nek tűnik). Méterben próbálja megsaccolni a lökhárító, repülőgép, becsapódási nyom és a fa távolságát a Suzuki roncsától. Azaz ha látna egy ilyen fotót, akkor hogyan képzelné el ezen objektumok távolságát az autótól?

Ha magában van már valamilyen elképzelése, akkor hozzátesszük azt is, hogy mi messze voltunk a Suzukitól, pontosan száz méterre. Azaz a felvétel teleobjektívvel készült, ami "összenyomja" a teret. De vajon mennyire? A vezetőülésről vajon mennyire látszódhat ez a repülőgép? És vajon milyen messze van az autótól? 30 méter? 60? Esetleg 100 méter, vagy 150?

A 150 méter említésekor a legtöbben már hitetlenkedve csóválják a fejüket, pedig ez a repülőgép még ennél is messzebb van. Nézzék csak az alábbi képet, a repülő kis fehér pont a háttérben...

suzuki_2

És ebben tényleg nincs semmilyen csalás. Nagyon sokan az árokban lévő nyomot és a fa távolságát is rosszul tippelik meg a teleobjektívvel készült képen, de ez egyáltalán nem a tippelők hibája.

repulo_perspektiva_112res

Tanulsága viszont van a két képnek. Sokan ugyanis egyetlen, Interneten fellelt képből messzemenő következtetéseket vonnak le egy-egy szituációról, eseményről, holott lehet, hogy az ezt megörökítő kép is csalóka, még ha nem is szándékosan.

Milyen messze van a repülőgép a roncstól?



 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.