2015. január 08.

Tízmilliós összeget csaltak ki idősektől

Taroltak az álunokák, most viszont segítőjük rács mögé kerülhet. A csalók módszere a régi, de mindig vannak, akik bedőlnek neki. Az idős emberek csak segíteni szerettek volna az unokájuknak, nem sejtve, hogy az nem is tud erről.

A Szombathelyi Járási Ügyészség vádat emelt azon előzetes letartóztatásban lévő férfi ellen, aki bűntársaival együtt a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személyeket  tévesztett  meg  Vas-,  Győr-Moson-Sopron  és  Zala  megyében és  ezzel  a sértetteknek összesen több mint 10 millió forint kárt okozott.

A vád szerint 2014. márciusában a vádlottat egy bűntársa bízta meg azzal, hogy „dolgozzon” neki, és az átadott mobiltelefonon adott a részére további utasításokat. Ezt követően a vádlott bűntársai közül egy nő, időskorú, a csalás felismerésére korlátozottan képes személyeket hívott fel a vezetékes telefonjaikon, majd közölte a sértettekkel, hogy ő az
„unokájuk”, más „közeli rokonuk”, esetenként azt, hogy „ismerősük” és sürgősen pénzre van szüksége,  ennek  indokaként  előadta,  hogy  balesetet  szenvedett  el,  vagy  üzleti  veszteségei vannak, illetve közlekedési bírságot,ügyvédi munkadíjat kell fizetnie, esetleg autómentőt kell hívnia.

Az ismeretlen bűntárs ezekkel a valótlan állításokkal megtévesztette a sértetteket, tőlük pénzt (több százezer, esetenként több millió forintot) kért, és közölte, hogy ő nem tud elmenni, de mindjárt odaér a sértetthez egy „ügyvéd” vagy egy „barát”, aki átveszi a pénzt. Ezt követően a vádlottat más személy értesítette, hogy milyen címre kell mennie, aki a társai megtévesztő
magatartásáról  tudva  felvette  a  pénzt  a  sértettektől  magát  ügyvédnek,  illetve  a  barátnak kiadva, és a telefonon elmondott valótlan történetet megerősítve.

A fenti módszerrel 2014. február 26. napjától 2014. május 19. napjáig a vádlott és társai az idős, 70-90 éves sértettektől több 10 millió forint összeget csaltak ki. A vádlott a fenti csalásokkal megszerzett összeget minden esetben átadta a megbízóinak, akik abból 20-30.000 Ft-t fizettek neki a közreműködéséért. A  Szombathelyi  Járási  Ügyészség  a  vádlottat  23  rendbeli üzletszerűen,  bűnszövetségben,  a bűncselekmény  felismerésére  idős  koránál  fogva  korlátozottan  képes  személy  sérelmére társtettesként  elkövetett  csalás  bűntettével  vádolta,  és  börtönbüntetés  kiszabását indítványozta.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.