Barion Pixel
Szerző: TM 2017. július 07.

Minden zsaru szemét (ACAB) - üzent az ismeretlen a sebességmérőknek

ACAB - azaz minden zsaru szemét (all cops are bastards). Ezt az üzenetet pingálta valaki több sebességmérő helyre is az M86-os autóút hídjaira. Oda, ahonnan rendőrök mérik a sebességet. Az illető nem sajnálta a festéket, hogy velős üzenetét eljuttassa a címzettnek és biztosan sokan elégedetten mosolyognak a bátor hőstett láttán. Egy apróságot azért hozzátennénk...

Az M86-os autóúton 110 km/óra a megengedett sebesség. Aki panaszkodik, hogy bemérték, az minimum 134 km/óra sebességgel haladt személyautóval. Rendszeresen halljuk, hogy minek kellenek ezek az ezeréves szabályozások, amikor az autók már biztonságosak és aki tud, az miért ne mehetne annyival, amennyit bír a verda? Ha csak egyedül lenne az úton, akkor ez akár meg is állhatná a helyét, de nem ez a jellemző szituáció egy autóúton.

acab_r

 

Még mindig rengetegen vannak, akik nem tudják elképzelni, mi a különbség a példánkban említett 110 és 134 kilométeres sebességgel közlekedő autónál, vészfékezés esetén. Ismét elővesszük kedvenc kalkulátorunkat és bevisszük az adatokat, normál reakcióidővel, használt gumikkal és száraz aszfalttal kalkulálva.


134 km/h sebességnél a féktávolság nagyjából 127.02 méter, ebből a reakcióidő alatt megtett út 37.22, a fékút 89.8 méter.
110 km/h sebességnél a féktávolság nagyjából 91.06 méter, ebből a reakcióidő alatt megtett út 30.56, a fékút 60.5 méter.

A kalkulátor szerint: "Ha egy hirtelen eléd kerülő akadálynál 110 km/h sebességgel épp megtudtál volna állni, 134 km/h sebességgel haladva 91.06 méter megtétele után 85 km/h sebességgel ütközöl vele.
Ez az akadály szempontjából nézve körülbelül olyan, mintha egy emeletes lakóház 9. emeletéről esett volna le (28 méterről).
"

Aki szívesen ugrál lakóházak 9. emeletéről ejtőernyő nélkül, elöl-hátul nagypárnával védve, az fújja fel továbbra is büszkén az ACAB feliratot a sebességmérő helyekre. A többiek viszont gondolkodjanak el a fenti adatokon.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.