Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2017. március 08.

12 milliót sikkasztott az ügyintéző – börtönre és szakmájától eltiltásra számíthat

Jelentős értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Körmendi Járási Ügyészség az ellen a nő ellen, aki 2009-től kezdődően mintegy 7 év alatt a sértett Vas megyei településen található telephelyén, foglalkozása felhasználásával több, mint 12 millió forinttal károsította meg a munkáltatóját.

A vádirat szerint a vádlott gépjárművek időszakos műszaki vizsgálatát végző társaság alkalmazásában dolgozott. Munkaköri feladatai közé tartozott a műszaki vizsgáztatással kapcsolatos ügyintézői feladatok ellátása, beleértve az ügyfél igények rögzítését, a megrendelők kiállítását, a számlák elkészítését és a pénztár kezelését.

A vádlott 2009. júliusától kezdődően a gépjárművet műszaki vizsgára bejelentő ügyféltől a vizsgáztatás tényleges díját készpénzben átvette, azonban a sértettnél működő elektronikus számviteli és számlázási rendszerben valótlan adatokat rögzített, például alacsonyabb kategóriájú jármű vizsgáztatásáról állította ki a megrendelőket és a számlákat, a számlán nem tűntette fel a pótdíjakat vagy regisztrációs díjat tűntetett fel az előzetes műszaki átvizsgálás díja helyett.

A vádlott ezzel a módszerrel a sértett által ténylegesen nyújtott szolgáltatásnál alacsonyabb összegbe kerülő szolgáltatásról állított ki valótlan tartalommal megrendelőt és számlát, a különbözetként keletkező összeget pedig jogtalanul eltulajdonította. A vádlott 2016. januárjáig 2804 esetben járt el így, a különbözet összege alkalmanként 770 forinttól 8.895 forintig terjedt.

A vádlott lebukásáig összesen 12.021.892 forint kárt okozott a sértettnek, amelyből a nyomozás során 4.851.450 forintot visszafizetett.

A Körmendi Járási Ügyészség börtönbüntetés kiszabását, továbbá a vádlott pénzügyi ügyintézői foglalkozástól eltiltását indítványozta.

Címlapképünk illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.