Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016. január 05.

Hogyan védjük magunkat a téli hidegben?

Hideg hajnalra ébredhettek ma Vas megye lakói. A -7, -9 °C-os reggel után a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint napközben sem nagyon csúszik 0 °C fölé a hőmérő higanyszála. Ilyen zord, téli fagyban is előfordul azonban, hogy huzamosabb ideig kell szabadtéren tartózkodnunk. A következőkben erre az időszakra szolgálunk tanácsokkal.

Huzamosabb időn keresztül a szabadban tartózkodás esetén fontos mozgatni a végtagokat, ujjakat, ami élénkíti a vérkeringést, emeli a test hőmérsékletét. A hideg időben a járdák síkossá válhatnak, a közúti közlekedés során pedig mind a gépjárművezetőknek, mind a gyalogosan közlekedőknek különös oda kell figyelnie a jeges, csúszós útviszonyokra!

A lefagyott tárgyak nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak, amihez társul a csúszásveszély. A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrünkhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak!

Speciális téli munkavégzés szabályai

Abban az esetben minősül hidegnek a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint felében szabadtéri munkahelyen nem haladja meg a +4 °C-t, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-t. A pihenő- és melegedőhely szintén előírás a kinti, hideg munkavégzés esetén. A szabályozás szerint óránként öt perc pihenőidőt kell biztosítani a dolgozók számára, ez idő alatt a melegedőhelyen elfogyaszthatják teájukat. Nagyobb hidegben a munkáltató természetesen ennél több időt is szánhat a kint dolgozók átmelegedésére.

Ruházat, réteges öltözködés

A téli időszakban fontos a réteges öltözködés, pamut, vagy egyéb nedvszívó alsóruházat. A vizes ruhát lehetőség szerint azonnal szárazra kell cserélni. Külön figyelmet kell fordítani a meleg, száraz, vízzáró lábbelik használatára. Nagyon fontos, hogy a kabátunk alatt több réteg ruhadarabot viseljünk, hiszen így felvehetjük a harcot a hideg ellen.
 
Alsó réteg: Télen elengedhetetlen a szárazon tartás, ezért muszáj, hogy a legalsó rétegnek megfelelő ruhaneműt válasszunk. Olyat, amely felszívja és elpárologtatja a nedvességet.
 
Középső réteg: Ez a réteg segít megőrizni a meleget, ezért hőtartó rétegnek is nevezzük. Ám nem mindenkinek van szüksége még plusz melegre. Ebben a rétegben könnyű, de hőtartó, polár anyagokból készült darabokat viseljünk!
 
Felső réteg: Elengedhetetlen a hideg téli szél ellen. Olyan darabot válasszunk, amely nem engedi, hogy a szél a nyirkos alsó rétegig hatoljon, de kiengedi a hőt. A réteges öltözködés különösen testedzéskor nagyon fontos, hiszen így a keletkező izzadságot könnyedén elpárologtatja az öltözet, nem alakul ki a vizes érzés.

A hideg beköszöntével érdemes betartani a réteges öltözködés szabályait, hiszen ezzel komoly lépéseket tehetünk a betegség megelőzése érdekében!

Védekezés a hideg káros hatásai ellen:

  • A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba!
  • Tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert növeli a végtagok hőleadását, elősegíti a kihűlést!
  • Ha vacogunk, akkor testünk hőmérséklete jelenősen lecsökkent. Ha fájnak a végtagjaink és mozgásunk, figyelmünk lassul, ez már a súlyos kihűlés előjele. Ha a hidegben szívritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érez, hívjon orvosi segítséget!
  • Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mert fagyási sérüléseket szerezhet! Mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt!
  • Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben!
  • Öltözzön megfelelően: védje magát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át, viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot!
  • Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket! Hasonlóan védje kezét és a fejét is!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.