Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2018. február 20.

A téli, jeges időszakra vonatkozó tanácsok a katasztrófavédelemtől

A téli időjárás sok veszélyt rejthet magában. A katasztrófavédelem tanácsai a balesetek elkerüléséhez.

A téli közúti közlekedés jellemző veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a hótorlaszok, elzárt útvonalak, a csökkent látótávolság, valamint a kényszermegállások.

cd
Baleset Celldömölknél.


A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében a következőket javasolja a katasztrófavédelem:

  • időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílus és sebesség
  • téli gumik használata, hólánc, fagyálló folyadék
  • víz, takarók hosszú útra
  • feltöltött telefon, térkép ÉS GPS, elemlámpa
  • működőképes fényszórók (ködlámpa)
  • kényszermegállásnál gondoskodás a megfelelő láthatóságról (láthatósági mellény, fényvisszaverő csík)


SAM_4792

Árokba borult kamion Nádasdnál
 

Mikor NE induljunk el az autóval?

  • Téli időszakban közlekedve fokozottan kövessük nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat. A katasztrófavédelem központi és helyi internetes felületein folyamatosan friss hasznos információkat találnak!
  • Az időjárási viszonyokra nem bírunk befolyással, azok hirtelen és jelentős mértékben megváltozhatnak, esetenként rendkívüli időjárási körülmények alakulhatnak ki. Ismerjük meg közvetlen környezetünk, illetve a tervezett útvonalunk viszonyait, készüljünk fel arra, hogy szükség esetén módosítanunk kell útvonalunkat, és nézzük meg azt is, hol van lehetőség hosszabb idejű, de biztonságos várakozásra (pl. benzinkút, pihenőhely, bevásárlóközpont).
  • Nehéz téli időjárási viszonyok között mindig gondoljuk át: feltétlenül szükséges-e az utazásunk, vagy az későbbi időpontra ütemezhető!
  • Ha a közlekedési hatóság vagy a katasztrófavédelem egyes útszakaszokra, vagy országos jelleggel riasztást ad ki, arra kérve a közlekedésben résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak el, vegyék komolyan ezt a felhívást és halasszák el utazásukat!

cd

Árokba csúszott kamion Celldömölknél.

Hólánc használata

  • Intenzív hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, amelyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, amennyiben a „Hólánc használata kötelező” táblát kihelyezik az adott úton – a „Hólánc használata kötelező tábla vége” tábláig – csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a táblával jelzett területre, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc!
  • Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni!

Útmutatás a gépjárműben rekedt állampolgárok részére

Ha egy hóvihar miatt bennrekedne az autójában, a következők szerint járjon el:

  • Húzódjon le az autópálya szélére. Kapcsolja be az elakadásjelzőt és tegyen ki vészjelzést a rádió antennára akasztva, vagy az ablakra csíptetve.
  • Maradjon a gépjárművében, ahol a legnagyobb valószínűséggel megtalálják a mentőerők. Ne induljon gyalog útnak, hacsak nem lát a közelben lakóépületet, ahol menedékhelyet találhat. Legyen óvatos; a hófúvás miatt a távolságok nagyobbnak tűnhetnek. Egy épület közelinek tűnhet, de a mély hóban történő gyaloglás meghosszabbítja az odajutást.
  • A motort és a fűtést óránként kb. 10 percig járassa. Miközben jár a motor, kicsit tekerje le az egyik hátsó ablakot a szellőztetés miatt, illetve időnként takarítsa ki a havat a kipufogócsőből. Ez megvédi a lehetséges szén-monoxid mérgezéstől.
  • Végezzen időnként gyakorlatokat a testhőmérséklet fenntartása érdekében, viszont a túlterhelést kerülje el. Szélsőséges hidegben, használjon föl térképeket, üléshuzatot, szőnyeget a szigeteléshez. Húzódjon össze útitársaival és használja kabátját takaróként.

cd
Baleset Celldömölkön
 

  • Váltásban aludjanak. Egy személy mindig legyen ébren, az érkező mentőerők figyelésére.
  • Egyen rendszeresen és fogyasszon bőségesen folyadékot a kiszáradás megelőzése érdekében, de kerülje el a koffein és az alkohol fogyasztását.
  • Ügyeljen arra, hogy ne merüljön le az akkumulátor. Arányosan ossza be a szükséges elektromos energiát - a lámpák, a fűtés, a rádió használatára.
  • Kapcsolja be éjszaka a belső lámpát, hogy a mentőerők meg tudják találni.
  • Ha elhagyatott helyen szorult az autójába, betűzze ki egy nyílt területen a HELP, vagy SOS szavakat és rakja ki kövekkel, vagy faágakkal a mentőerők figyelmének felkeltése céljából, akik a levegőből pásztázhatják a területet.
  • Hagyja el az autóját és induljon el gyalog - amennyiben szükséges - ha elvonult a hóvihar. Amennyiben otthagyja az autóját, úgy a kulcsot olyan kormányállásban vegye ki, hogy a kormányt el lehessen forgatni.

Az időjárás következtében az elmúlt tizenkét órában négy esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra:

  • Kamion akadt fent az útpadkán, amit önerőből nem tudott elhagyni a 86-os főúton Nádasd közelében kedden a kora reggeli órákban. A kamion vetőmagot szállított, vezetője nem sérült meg a balesetben. A körmendi hivatásos tűzoltók a közútra segítették a járművet, ezzel megszüntették a forgalmi akadályt.
  • Személyautó szenvedett balesetet Kőszeg és Horvátzsidány közötti úton, kedden a reggeli órákban. A balesetben hárman megsérültek. A kőszegi önkormányzati és a horvátzsidányi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Az áramtalanítás mellett az egységek egy embert kiemeltek az autóroncsból, majd átadták a mentőknek. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől.

hzs2
Frontális baleset Horvátzsidány és Kőszeg között

  • Élelmiszert szállító kisteherautó csúszott az árokba Celldömölknél. A balesetben sem a jármű vezetője, sem annak rakománya sem sérült meg. A celldömölki önkormányzati tűzoltók csörlő segítségével a közútra segítették a járművet.
  • Nádasd közelében szintén egy kamion csúszott az árokba. A járművön ketten utaztak egyikük sem sérült meg a balesetben. A körmendi hivatásos tűzoltók felitatták az ütközés következtében az úttestre folyt üzemanyagot.

SAM_4794

Árokba borult kamion Nádasdnál


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.