Barion Pixel
2019. január 10.

Valami nem stimmel a TEK rendszámaival, vagy a SZÜF-fel

Bárki lekérdezheti a SZÜF portálon egy tetszőleges, magyar rendszámú jármű előéletét, futási és biztosítási adatait. Tettünk néhány próbát, de a TEK járműveinél érdekes hibaüzenetbe futottunk.

 
A Személyes Ügyintézői Felületen (SZÜF) néhány napja bárki lekérdezheti tetszőleges hazai járművek olyan fontos adatait, ami vásárlás előtt jól jöhet. Ehhez át kell jutni a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ)névre keresztelt hitelesítésen, de akinek van Ügyfélkapuja, annak gyakorlatilag meg kell adnia a felhasználói nevét és jelszavát és már használhatja is a rendszert.
 
Hasznos dolgokat tudhatunk meg a gépjárművekről
 
A keresésnél semmi akadálya annak, hogy minden négyzetet bejelölve részletes jelentést kapjunk a kiszemelt járműről, amit aztán egy másodpercen belül már PDF formátumban böngészhetünk. Már a harmadik sorban fontos információ található: az adott rendszámú járművel kapcsolatos körözés virítana ott, ha lenne.
 
r9
 
A műszaki és járműtípusra vonatkozó adatokon túl megtekinthető a futásteljesítmény is, a műszaki vizsgálatokkor rögzített megtett kilométeradatok alapján, de ugyanígy megnézhetjük az akkor készült képeket is.
 
r10
 
Kíváncsiságból rendszám alapján megnéztük egy rendőrautó, mentőjármű és tűzoltóautó adatait és ugyanúgy minden olvasható ezekről, mint egy civil gépjárműről.
 
Tűzoltóautó a vizsgabázison
Láthatjuk, mikori a jármű, hány kilométert futott, olvashatók a speciális jegyzetek és megszemlélhetjük, hogyan néz ki pl. egy nagy tűzoltóautó a vizsgabázison. A záradékoknál talán a kacsintós szmájli tűnik furcsának, amíg rá nem jövünk arra, hogy a pontosvessző után adathiány miatti mínuszjelet egy zárójel bezárása követi.
 
r5
 
Megnéztük, mi a helyzet a civil jegyekkel rendelkező rendőrautókkal. Ezeket is megtaláltuk a rendszerben a rendszám alapján, A záradékoknál egyértelműen kiderül, miről van szó: "153 Megkülönböztető jelzéssel szerelve 12/2007.( III.13.) számú IRM rendelet 3.§(1)bekezdése b) pontja alapján 048 Egyéb záradék: Vezetőűléstől hátrafelé Af 127-08 min. eng.számú sötétítő fóliával szerelve"
 
A rendőrségi jelleg nélküli jármű adataiból kiderül, hogy rendőrautó
 
Annyi a változás, hogy belső képet ezekről az autókról nem töltöttek fel, de a külső képek ugyanúgy szerepelnek és lekérhetők a rendszerből.
 
Civilnek látszó rendőrautó - benne van a rendszerben
 
Ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve fordultunk rá a Terrorelhárítási Központ autóira, legelőször egy hat évvel ezelőtti képről lenézett rendszámmal. Kíváncsiak voltunk ugyanis arra, hogy vajon viszakerült-e polgári használatba az akkor bevetésnél használt gépjármű? Messzire nem jutottunk: "A rendszám nem került kiadásra Magyarországon" - érkezett a hibaüzenet.
 
Ezt a rendszámot Magyarországon nem adták ki - akkor hol?
 
Ellenőriztük, jól írtuk és a rendszámtáblán az EU csillagai alatt ott virított a H, azaz Magyarország jelzés. Ugrottunk a következő rendszámra, de ugyanezt a hibát kaptuk. Ekkor egy 2018. őszi bevetésen látott rendszámmal próbálkoztunk, de a hibaüzenet megmaradt. Ellenőrzésként beadtuk a saját rendszámunkat, a rendszer tökéletesen működött. Ezért következő körben az Interneten megtalált sötét színű kormány- furgon rendszámát adtuk be: " A rendszám nem került kiadásra Magyarországon"
 
A hiba kinek a készülékében van? Kormányautó, nem létező rendszámmal?
 
Ekkor a VW mögött álló kormányautó rendszáma következett, mire  "A járműigazgatási adatok nem elérhetők. Kérjük, próbálja meg később" hibaüzenet érkezett és aznap már nem tudtunk több adatot lekérdezni.
 
Sajnos nem tudtunk több rendszámot lekérdezni
 
Ha az első hibaüzenet valós, akkor az jellemzően két dolgot jelenthet: vagy tényleg nem Magyarországon adják ki a "védett" rendszámokat, hanem egy másik országban (hol?), vagy a TEK a bevetéseire "kamu" rendszámtáblával felszerelt járművekkel megy és ez a helyzet a kormányautókkal is
 
A harmadik lehetőség, hogy rosszul állították be a hibaüzeneteket és inkább azt szerették volna közölni, hogy "a kért rendszám XYZ okból nem kérdezhető le".
 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.