Barion Pixel
Szerző: 112Press 2019. január 18.

Szankcionálják a szabálytalanul balra kanyarodókat a Minervánál, Szombathelyen

Több olvasónk is jelezte, hogy napok óta rendőrök ellenőrzik és büntetik a 87-es főútról a Minerva lakópark felé szabálytalanul lekanyarodó autósokat, Szombathely határában.

Érdekes, hogy olvasóink mindezt pozitívumként értékelték, pedig a büntetést jellemzően sokan elutasítják.
 
A KRESZ-re fittyet hányó autósokra kellemetlen meglepetés vár
 
A problémát az okozza, hogy a 87-es főúton Kőszeg (és Ausztria) felől az egyre bővülő és népesebb lakóparkba érkezők közül egyre többen próbálnak rövidíteni. Mindezt pedig úgy, hogy a forgalmas, 2x1 sávos 87-es főúton a balra kanyarodást tiltó tábla és a záróvonal ellenére mégis balra kanyarodnak a Minerva utcába. Teszik ezt olyankor is, amikor szemből járművek érkeznek, ilyenkor természetesen megállnak a főúton, ameddig nem tudnak biztonságosan bekanyarodni. Erre azonban nem minden sofőr számít.
 
A Kőszeg felől érkezők itt nem kanyarodhatnak balra
 
Több olyan ráfutásos baleset is történt már ezen a szakaszon, aminek a Minerva felé lekanyarodni szándékozó autó miatt felduzzadt sor végén álló járművek itták meg a levét. Természetesen ezekben az esetekben az a hibás, aki neki hajt az előtte állónak, de azért ne feledkezzünk el arról a tényről, hogy magát a torlódást egy szabálytalan járművezető okozta.
 
A 87-es főútról is jól látható a rendőrautó, mégis többen belefutottak
 
A rendőrök pedig ezt az állapotot próbálják megszüntetni azzal, hogy több napja ellenőrzik a legforgalmasabb időszakban a Minerva utcát. Információnk szerint a közlekedési szabálysértésről kamerafelvétel is készül. Ottjártunkkor két rendőrautó volt a helyszínen, az egyik a 87-es főútról is jól látható helyen, megadva az esélyt a járművezetőknek arra, hogy elkerüljék a büntetést.
 
Mivel ronthat a sofőr a helyzetén? Ha azt mondja, nem vette észre a táblát
Azt már a rendőrök is észrevehették, hogy vannak jó szándékú járművezetők, akik nem hajtanak át a záróvonalon a balra kanyarodást tiltó tábla ellenére, hanem tovább mennek és kb. száz méterrel később megfordulnak egy olyan ipari út kereszteződésénél, ahol már szaggatott vonal van felfestve.
 
A szaggatott felezővonal ellenére nem lehet balra kanyarodni
 
Ezzel azonban az a gond, hogy annál a kereszteződésnél "kötelező haladási irány" tábla virít az "útkereszteződés alárendelt úttal" tábla alatt. Az pedig szintén nem engedélyezi a balra kanyarodást. Azok a jóhiszemű, de KRESZ-t nem ismerő sofőrök, akik ott fordulnak vissza szintén néhány tízezrest kockáztatnak a manőverrel.
 
DSC_7929
 
Egy észrevétel: az "útkereszteződés alárendelt úttal" tábla ebben az esetben megítélésünk szerint rosszul jelzi az alárendelt út betorkollásának irányát. Sokan nem tudják, mire valók ezek a táblák. Nos, előre jelzik a kereszteződést és a sofőrök részére tisztázzák az elsőbbségi viszonyokat. Az ilyen táblával előjelzett kereszteződésekben a védett úton közlekedő előzhet, amennyiben azt egyéb körülmények lehetővé teszik. A Minerva utcánál például a záróvonal miatt erre nincs lehetőség az Ausztria felől érkezők esetében.
 
Térkép forrása: Google Maps
 
És mit tehetnek azok, akik Kőszeg felől érkeznek, és a Minervába tartanak? El kell hajtaniuk a körforgalomig, ott pedig eldönthetik, hogy visszamennek a nevezett kereszteződésig és szabályosan kanyarodnak jobbra, vagy a Metro áruház előtt elhajtva a Demeter utcán közelítik meg a lakóparkot. Ez több száz méteres kerülő minden alkalommal, de jelenleg ez a szabályos út. Megoldást jelenthetne egy kanyarodó sáv kiépítése a 87-esen, tekintettel arra, hogy az elmúlt években jelentősen felduzzadt a lakóparkban élők száma, de amíg ez nem történik meg, addig a KRESZ szabályait betartva kerülni kell.

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.