2017. február 07.

Robbantani kell Rábahídvégen? - házakat veszélyeztet a jégtorlasz a Rábán

Látványos jégtorlasz alakult ki a Rábán, Rábahídvégnél. A Vízügy és a Katasztrófavédelem a helyszínen. Lehet, hogy robbantásra lesz szükség, mint 1984-ben. Képek a helyszínről...

Frissítés: A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye megerősítette korábbi, robbantással kapcsolatos értesüléseinket. A közlemény cikkünk végén olvasható!

DSC_4209Frissítés 16:35

Megindultak a jégtömbök a hídnál, kb. 50 métert úsztak lefelé, majd újra megálltak. A vízszint lassan emelkedik. A jelenlegi információnk szerint ha szükséges, akkor holnap robbantanak, de az sem kizárt, hogy egy speciális kotrógéppel próbálják elindítani a feltorlódott jeget.

DSC_4254

Egy tévhitet is eloszlatnánk: a hídon tényként terjedt az információ, hogy Csákánydoroszlónál már robbantottak a vízügyes szakemberek. Ez nem igaz. Ott is kialakult egy rábahídvéginél kisebb torlasz, de ott magától indult meg a jég.

Az elmúlt órákban több száz ember érkezett a hídra, hogy megszemlélje ezt a ritka látványt. Egy ráfutásos koccanás is történt, anyagi kár nélkül. Erre a veszélyre figyelmeztettük korábban olvasóinkat.

DSC_4195

Nagyon sok uszadékfa van a vízben, de senki ne próbáljon ráállni a jégtáblákra, hogy kihalásszon ezekből, mivel az életét kockáztatja!

DSC_4144

Korábban írtuk

Rábahídvég közelében, erdős területen alakult ki jégtorlasz, a jég már a rábahídvégi hídig ér.

DSC_4139

A hídon egyre többen nézik a nem mindennapi látványt és a járművezetők is rácsodálkoznak a jégre, emiatt több balesetveszélyes szituáció is adódott már.

DSC_4141

Amennyiben további jégtáblák érkeznek a Rábán és a jégtorlasz miatti vízszintemelkedés veszélyezteti a hidat és a házakat, akkor valószínűleg robbantanak a vízügyes szakemberek.

DSC_4146

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye (17.30)

A csákánydoroszlói közúti híd környezetében megállt jég lassan oszlik fel, itt és az alsóbb szakaszokon Igazgatóságunk továbbra is figyelőszolgálatot tart fenn.

Rábahídvégnél jelenleg is tart a jégtorlasz növekedése, a 8. számú főút közúti hídja alsó élét közelíti és vízszintemelkedést okoz. A torlasz megbontásának egyedüli lehetséges módja az irányított robbantás. Az Országos Műszaki Irányító Törzs felvette a kapcsolatot az ORFK Készenléti Rendőrség SZOVIG Tűzszerész Szolgálatával. A jégrobbantó járőr elindult a helyszínre, hogy megvizsgálja a torlasz megbontási lehetőségét.

A felszakított jégből a levonuló árhullám bárhol, – különösen a szűkületekben – torlaszt emelhet, amely visszaduzzasztja a folyót, amely a medréből is kiléphet elöntést okozva. A jégmegállás helye és hatása sokszor kiszámíthatatlan, ezért szükséges a folyamatos figyelemmel kísérése.

A Rába folyó megközelítése jelen helyzetben a kritikus szakaszokon(Csákánydoroszló, Körmend, Rábahídvég) rendkívül veszélyes. A vízszintemelkedés gyorsabb lehet, mint egy jég nélküli árhullám esetében, mely a menekülési útvonalakat elzárja! Kérjük, hogy a jégzajlással érintett folyópartokat senki se közelítse meg!

Vas megyében az elolvadt hó és a hétfőn lehullott csapadék, a talaj jelentős mértékű átfagyása miatt nem tudott beszivárogni, ezért felszíni elöntések jelentkeztek. Ezeken a területeken nincsen belvízvédelmi szakasz (csatornahálózat és szivattyú), így ezen elöntésekkel kapcsolatban belvíz elleni védekezés az Igazgatóságunk részéről nem lehetséges.

Igazgatóságunk központjában állandó vízkárelhárítási ügyeletet tartunk.

Gátőreink és műszaki szakembereink a területünkön állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

Jégtorlasz a Rábán Rábahídvégnél - 2017.02.07.Jégtorlasz Rábahídvégnél - 2. galériaHozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.