Barion Pixel
Szerző: TM 2018. október 03.

Ittas sofőr által okozott baleset mentését szimulálták a PTE-n

Roncsba szorult súlyos sérültet mentettek a tűzoltók a szimulált balesetben, miközben a nézőknek végig elmagyarázta a szpíker, hogyan kell bejelenteni a balesetet és mit kell tenni laikusként. A sors fintora, hogy egy nappal később a mentési bemutatón látottak valósággá váltak, ittas sofőr okozta baleset miatt beszorult súlyos sérültet kellett kivágni egy roncsból.

 
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja adott helyet a mentési bemutatónak, amire szép számmal érkeztek diákok, hallgatók és utcáról betérő érdeklődők is. Videónkból nem véletlenül nem vágtuk ki a monotonnak tűnő részeket, például amikor a tűzoltók vágják a roncsot.
 
DSC_9307
 
Felgyorsult világunkban mindenki mindent azonnal, másodperceken belül akar. A műszaki mentés ilyen szempontból nem fénysebességű, amit éles helyzetben is kifogásolnak néhányan és még mindig nem tudtuk megszokni az olyan kinyilatkoztatásokat, mint pl. "mit pöcsölnek már ennyi ideig, vágják ki a francba a sérültet, aztán hadd mehessünk mi is tovább!"  Ezt  egy teljes útlezárásnál mondta egy autóvezető, miközben a tűzoltók vágták a roncsot, a mentők pedig minden értelemben próbálták a lelket tartani a súlyosan sérült emberben.
 
Mentési bemutató a PTE-n, Szombathelyn - Fotó: Tánczos Mihály
 
Ehhez a munkához tehát idő kell és a mentésben résztvevők sem sodorhatják magukat veszélybe. Mindez nyomon követhető a mentési bemutatóról készült videónkból is. A rendezvényen a mentők, rendőrök, tűzoltók mellett valóban hívásfogadóként dolgozó operátorhoz futott be a segítségkérés.
 
DSC_9382a
 
A bemutató után a mentők jelentették, hogy végeztek, egy perc múlva pedig már szirénázva indultak rosszulléthez a PTE-ről.
 
DSC_9386
 
A bemutató előtt meg lehetett tekinteni a Nysa mentőautót is, ez nagyon népszerű Szombathelyen, bármerre megy sokan fordulnak utána.
 

Másnap pedig megelevenedett a gyakorlat tematikája. Ittas férfi okozott súlyos sérüléses balesetet, az utas pedig beszorult a roncsba, a tűzoltóknak kellett kivágniuk, pontosan úgy, ahogy azt a gyakorlaton is bemutatták. Az ittas sofőr itt sem sérült meg, azonban tettének súlyos következménye lesz, ha a sérülés nyolc napon túl gyógyuló, vagy éppen maradandó.

 

Mentési bemutató a PTE-n - ittas sofőr által okozott sérüléses balesetet szimuláltak




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.