Szerző: 112Press 2019. március 14.

Világhírű magyar halála élő adásban? - Kamu!

Ezrek osztják a közösségi oldalakon a hazánkban szinte teljesen ismeretlen, ám világhírű Zoltan D. esetét, aki élő adásban halt meg Svédországban. Az esetet TV felvétel is bizonyítja, mármint azok szerint, akik szeretnek mindent elhinni, amit a neten látnak.

Először olvasónk osztotta meg velünk a maivalosag.com hírét a híres énekesről, amit már 16 ezer ember kedvelt a neten. Az előzményekről nem árt tudni, hogy többször is figyelmeztettük már olvasónkat arra, hogy lájkvadász oldalak kitalált történeteit terjeszti és kértük, hogy ne tegye.
 
Forrás: maivalosag.com
 
Most viszont úgy tűnik, hogy elérkezett a pillanat, hogy bizonyítsa, nem mindig haszontalan az ilyen oldalak böngészése. Részlet a leveléből:
 
"(...) Pont hogy ezen az oldalon találtam olyat, amit minden magyarnak kellene tudni! Ennyit ugyanis megérdemel egy olyan művész, akinek itthon betiltották a dalait, de ezután a világot járta és nagyon sikeres előadó volt. A halál is éppen előadás közben érte és erre már nem mondhatjátok, hogy kamu, mert felvétel van róla. (...) Tehát mégis csak lehet hasznos dolgokat is találni az általatok lefikázott és lájkvadásznak nevezett oldalakon! Ti jöttök, biztos találtok ebben is kivetnivalót! Hajrá!"
 
 
Köszönjük a levelet és a kihívást, igaz, nem izzasztott meg bennünket a dolog, kb. egy perc volt kideríteni, hogy a soha nem hallott Zoltan D. valójában nem létezett, így meg sem halhatott élő adásban. De akkor hogyan lehet róla felvétel? Nos, ugyanúgy, ahogyan Sarah Connorról is lehet találni videókat a Youtube-on. Ő John Connor édesanyja, aki a gépek ellen harcoló emberiség vezére volt, vagyis lesz.
 
De térjünk vissza Zoltan D.-re, akiről az ironikus nevű Maivalóság ezt írja:
 
"Nem túlzok ha azt állítom, hogy az országban szinte senki sem ismeri a nevét. Svédországban és a skandináv országokban 1977-1985 között igazi sztár volt. 1975 ben disszidált D. Tóth Zoltán vagyis művésznevén Zolee D., később Zoltan D.
Dalait magyarországon betiltották. 1985 ben a skandináv televízió élő egyenes adásában agyvérzést kapott és a helyszínen szörnyet halt."
 
Forrás: Youtube / Gergely Horváth
 
Lépjünk túl a kisbetűs Magyarországon, ez lehet sima elírás, előfordul. Azon sem ragadunk le, hogy agyvérzésben szokás-e szörnyethalni, így inkább nézzük meg a videót, mint bizonyítékot. A műsorvezető valóban felkonferálja Zoltan D.-t és az is felismerhető, hogy Magyarországot említik. Ezután kezdődik is a playback előadás a LOVE felirat előtt, majd a dal felénél megjelenik egy vércsík Zoltanunk orránál, a művész abbahagyja a tátogást a dalra és a mikrofonállványba kapaszkodva összeesik. Az ének még szól pár másodpercig, az összezavarodott zenésztársak lassan leteszik a hangszereket, körbeállják Zoltant, leveszik a hangot és jön a svéd televízió monoszkópja, sípolással.
 
Forrás: Youtube / Gergely Horváth
 
Akár hiteles is lehetne, de nem az. A tökéletes időzítéssel megjelenő vércsík és a művész halálra vált arca még elmegy, de az összeesés már elég mesterkélt. A dalra rákeresve aztán kiderült a turpisság. Zoltan D. valójában Wilfried Hochholdinger, aki köszöni szépen, de jól érzi magát, 34 évvel az állítólagos halála után is. A videó hűen tükrözi a 80-as évek hangulatát, összességében remek munkát végeztek az alkotók 2016-ban.
 
Forrás: Google / Wilfried Hochholdinger képek
 
Wilfried egyébként 19 mozifilm (köztük a Becstelen brigantik) mellett közel 100 sorozatszerepet játszott, hazánkban először a Tetthely című bűnügyi sorozatban láthatták a nézők. Emellett több zenei albuma is megjelent. Nem, nem Zoltan D. néven.
 
Kedvelők gyűjtése
 
Az olvasónk által küldött linkben nem is a kitalált híres magyar, Zoltan D. a legérdekesebb, hanem gyönyörű példát láthatunk arra, mire jó lájkolókat gyűjteni az ún. lájkvadász oldalakkal. A maivalosag.com Facebook dobozán már "új bőr" látszik: Németországi Magyarok, amire rákattintva már a kulfoldiapro.com politikai propagandacikkei jönnek be.
 
Forrás: Németországi Magyarok facebook oldala
 
Ha viszont simán megnyitjuk az előbb megnevezett honlapot, akkor elvileg álláshirdetéseket közlő oldalra jutunk, néhány alibi hirdetéssel. A napi több propagandacikket pedig nem a főoldalra teszik, hanem közösségi oldalakon terjesztik.
 
A vezető cikk éppen a káoszba süllyedő, lángokban álló Svédországot ostorozza, látványos képpel, amiről 10 másodperc alatt kideríthető, hogy Athénban készült, ami még mindig nem Svédország fővárosa.
 
Forrás: Getty/AFP
 
(A kép a Getty/AFP-nél, ami talán szavahihetőbb, mint a kulfoldiapro.com, a vilagfigyelo.com stb. )  Viszont éppen a kép keresésekor bukkantunk rá, hogy ezt a képet elsütötte svéd nagyvárosként az origo.hu és a szegedma.hu is.
 
Forrás: origo.hu
 
Az előbbinél ráadásul rejtett kamerás felvétellel is próbálják igazoljni az állításukat, bemutatnak benne svéd no-go zónát,  ráfordítva a kamerát minden színes bőrű járókelőre, mint rémisztő jelenségre. A rémisztő emberek sétálnak, olvasnak, játszanak a játszótéren stb. A no-go utcák tisztaságát pedig a magyar főváros elit negyede is megirigyelhetné. (Na jó, megmutatnak nylonzacskóból kiszóródott szemetet is az utcán, ilyet idehaza biztosan nem lehet találni, sehol. Borzalom.)

Forrás: origo.hu 

Az origo.hu második képe "A svéd rendőrség egyre tehetetlenebb a migránsokkal szemben" címet viseli és rendőrök állnak szemben fekete tüntetőkkel. Már nem okozott meglepetést, de elkeserítő, hogy ez a fotó Marseille-ben készült, ami szintén nem egy ismert svéd város.
 
Forrás: Getty/AFP
 
Azt már megszokhattuk, hogy a lájkvadász oldalak kamu képeket használnak, hogy a kitalációikat hitelesebbé tegyék. De miért nem használ helyszíni képeket az Origo a káoszba fulladó Svédországból?  Talán annyira rossz ott a helyzet, hogy már újságírók sem mernek bemenni, megörökíteni az ott történteket? A XXI. században irreális elvárás lenne, hogy valós, helyszíni képekkel mutassanak be eseményeket?
 
Érdekes kísérlet lehetne, hogy egy kiválasztott távoli országban napi szinten közölnének híreket Magyarországról, kizárólagosan a police.hu legsúlyosabb beszámolói alapján, kicsit dramatizálva, kiszínezve. Vajon egy év után mit gondolnának a magyarokról abban az országban?

Zoltan D. 1985-ös svédországi haláláról szóló hazugságtól gyorsan eljutottunk a jelenkori Svédországot érintő dezinformációig, propagandáig, mindezt lájkvadász oldalak segítségével sikerült letudnunk. Köszönjük olvasónknak, hogy felhívta a figyelmet Zoltan D-re.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.