2016. február 23.

Videó: a halott anyjával együtt élő alkoholista férfi ítélethirdetése

Jogerősen 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Járásbíróság azt az évtizedek óta alkoholproblémákkal küzdő férfit, aki combcsonttörést szenvedett édesanyjához nem hívott segítséget és az asszony napokkal későbbi halála után is az alkoholhoz menekült.

A büntetlen előéletű M.B. a 80-as évek óta az alkohol rabja. Alkohol karrierje egyre inkább az ital megszerzéséről szólt. A férfi 2000. óta munkanélküli, édesanyja nyugdíjából éltek ketten. A férfi főzött édesanyjára és ellátta a ház körüli teendőket. Az asszony kb. 100 ezer forintos nyugdíjából egy ideje 40 ezer forintot a szomszéd kezelt, a külföldön élő unokával történt megállapodás alapján. Eszerint M.B. heti 10 ezer forintot kapott, hogy ne költse azonnal alkoholra a pénzt.

A halott anyjával együtt élő alkoholista férfi ítélethirdetése 1.

Az alkoholista férfi rendszeresen kért kölcsön pl. az egyik szomszédjától, de a pénzt rendben vissza is fizette. A szakértő szerint ehhez érdeke is fűződött, hiszen tudta, hogy ha nem fizet, akkor nem kap több kölcsönt és nem tud alkoholhoz jutni. A férfi alkoholfüggősége maximálisan meghatározta a mindennapjait. 2003-ban már pszichiátrián is járt emiatt. Személyisége hanyatlott, a mindennapi értékek elsikkadtak. Az elmúlt években már személyi higiéniájára sem figyelt oda. Észlelte ugyan a külvilág eseményeit, de nem tulajdonított neki jelentőséget.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a férfi – a maga módján – szerette az édesanyját, egyetlen tanú sem állított mást és alkoholista fejjel gondolkodva még az is érdekében állt, hogy édesanyja minél tovább éljen, hiszen az ő nyugdíjából tudott alkoholt venni.

A halott anyjával együtt élő alkoholista férfi ítélethirdetése 4.

Az asszony 2014. novemberében elesett és súlyos combcsonttörést szenvedett. Fia és egy barátja (ivócimborája) ágyba fektették a szenvedő asszonyt, de segítséget, orvost nem hívtak. M.B. elmondása alapján ellátta édesanyját, mosdatta, etette és nem látott rajta sérülésre utaló jeleket, anyja pedig soha nem panaszkodott. A férfi azt is mondta, hogy édesanyja lábra tudott állni, minden nap felkelt, illetve amikor vitte neki a 30 cm-es tepsit, hogy abba végezze el a dolgát, akkor az asszony a lábát is fel tudta emelni.

Az orvosszakértő azonban a boncoláskor feltárt sérülés alapján cáfolta ezt. Beékelődött törést találtak, kiterjedt, több tenyérnyi bevérzéssel, duzzanattal, amit mindenképpen észlelnie kellett a gyanúsítottnak, de ha ez nem is tűnt fel neki, akkor a kifelé fordult alsó végtag nem kerülhette el a figyelmét. A szakértő kizárta azt is, hogy ilyen sérüléssel az asszony felemelte volna a lábát. A bíró kérdésére, hogy a mozgatás milyen fájdalommal járhatott, az orvos azt felelte: jelentős…

A halott anyjával együtt élő alkoholista férfi ítélethirdetése 5.

A szakértői jelentésből az is kiderült, hogy az asszony életének megmentésére reális esély lett volna, ha időben –akár a balesetet követő egy-két nap múlva is- orvosi ellátásban részesül.

Az édesanya 9 nap szenvedés után meghalt. Fiában felmerült ugyan, hogy erről valakinek szólni kellene, de előtte még elment inni és napokra kiütötte magát. (A bíró nyomatékosan kiemelte, a vádlott elmondásával szemben a bűne nem az volt, hogy a sértett haláláról nem szólt senkinek, hanem az, hogy az édesanyja elesésekor nem hívott segítséget.)

A halott anyjával együtt élő alkoholista férfi ítélethirdetése 3.

Végül egy ismerős értesítette a hatóságokat. A férfi rendőrségi kihallgatásán megkezdődtek az alkohol elvonási tünetek, majd hallucináció és a tudattartalmak szétesése jelentkezett, amit gyógyszerekkel csillapítottak.

A férfi szabadlábon védekezett. Jelenleg közmunkásként takarít, parkot, buszmegállót gondoz, napi 8 órában. Havi 52 ezer forintot keres ezzel. Bevallása alapján gyógyszert már nem szed és napi két üveg sört iszik.

Ez az enyhítő körülmények felsorolásakor is előkerült a büntetlen előélet mellett.

A Szombathelyi Járásbíróság tárgyalta M.B. ellen a segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának a segítségnyújtásra egyébként is köteles által elkövetett bűntette miatt indult ügyet.

A vádirat szerint az italozó életmódot folytató vádlott egy leromlott állapotú családi házban élt és egy szobában aludt 87 éves édesanyjával. A sértett nehézkesen mozgott, a házban bottal közlekedett, de onnan már nem járt ki.

A halott anyjával együtt élő alkoholista férfi ítélethirdetése 2.

A sértett 2014. november 11-én délután elesett az előszobában, combcsont nyaktáji törést és egyéb sérüléseket szenvedett, amely miatt járásképtelen lett, nagy fájdalmai voltak a haláláig.

A sértettet ért balesetet észlelte az ittas vádlott, de egyedül nem tudta felsegíteni anyját, ezért elment a kocsmába, ahol egy ismerőse segítségét kérte, majd vele az ágyra fektették a sértettet.

A vádlott sem a baleset napján, sem azt követően a sértett orvosi ellátása iránt nem intézkedett, annak ellenére, hogy a nagyfokú fájdalom számára is felismerhető volt.

A halott anyjával együtt élő alkoholista férfi ítélethirdetése 6.

2014. november 20-án -9 nappal az elesés után- a sértett elhalálozott. A halála a combcsonttörés, emiatti zsírembolizáció, továbbá traumás shock okozta légzési és keringési elégtelenség folytán állt be. Amennyiben a sértett a balesetet követően rövid időn belül szakszerű orvosi ellátásban részesült volna, úgy reális esély lett volna életének megmentésére.

A vádlott észlelte a sértett halálát, de azt nem jelentette, hat napon keresztül a holttesttel egy szobában lakott és közben mindvégig italozott. A hatóságot a vádlott ismerőse értesítette, amikor 2014. november 26-án a vádlottat meglátogatta.

A Szombathelyi Járásbíróság M.B.-t tíz hónap szabadságvesztésre ítélte és egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Emellett meg kell fizetnie 441 ezer forint bűnügyi költséget is. A vádlott és az ügyész az ítéletet elfogadta, így az jogerős.

A halott anyjával együtt élő alkoholista férfi tárgyalása Szombathelyen 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.