Barion Pixel
2017. szeptember 29.

Kisebb robbanás a Kutatók Éjszakáján - sérültek is vannak a szombathelyi egyetemen

Kísérletezés közben történt kisebb robbanás a Kutatók Éjszakáján, nyolc sérült van, mindannyian könnyű sérüléseket szenvedtek, jellemzően a szilánkoktól.

 

Frissítés: 22:20

A szombathelyi, Károlyi Gáspár téren az ELTE Savaria Egyetemi Központ C épületének 309-es termében a Kutatók éjszakájának keretében két kísérletet hajtottak végre:
1. Ellobbanó láng kísérlete: izopropanol, aceton keverékének kikristályosításából áll, amit annak száradása után elégetnek. A reakció lobbanó, kis hővel égő folyamat (tenyéren is kivitelezhető).
2. Lángfestés: Kálium klorid és réz szulfát sókkal színezik a lángot.

A második kísérlet következtében az asztalra borult alkohol reakcióba lépett az említett anyagokkal.  Öt fiatalkorú (8-12 év közötti, 4 lány, 1 fiú), és három felnőtt személy könnyű sérüléseket szenvedett. (Katasztrófavédelem)

Kisebb robbanás a Kutatók Éjszakáján

Frissítés 20:05

Információink szerint sötétében végeztek kísérletet gyerekek előtt, amikor alkohol borult ki, ami egy szikrától berobbant és az üvegszilánkok a közelben állókat sebesítették meg.

20170929_194318

Úgy tudjuk, súlyos sérült nincs, viszont a gyerekek nagyon megijedtek. A helyszínen nincs pánik hangulat, néhány diákcsoport elhagyta az épületet, de továbbra is érkeznek látogatók. A mentők több kisgyereket is elvittek, jelenleg két mentőgépkocsi áll az épület előtt.

Frissítés:

Nyolc könnyű sérültje van a robbanásnak.

Kisebb robbanás a Kutatók Éjszakáján

Korábban írtuk:

Jelenleg három mentőautó és rendőrautók állnak az egyetem környékén. A hallottak alapján szilánkoktól szereztek sérülést néhányan a kísérletezők közül.

Kisebb robbanás a Kutatók Éjszakáján

 

20170929_200647_resize

Kisebb robbanás a Kutatók Éjszakáján - sérültek is vannak a szombathelyi egyetemen



Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.