Szerző: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság 2019. december 17.

Rendőrök pontozták a gyorshajtót a 4-es úton - 165-tel hajtott 90 km/óra helyett

A rendőrök a bírság mellett közlekedési előéleti pontot is megállapítottak a Szajol külterületén közlekedő gyorshajtónak.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztálya sebességellenőrzést végzett 2019. december 16-án Szajol külterületén. A nap legnagyobb sebességtúllépését egy személygépkocsi vezetője produkálta, aki kifutópályának nézte a 4-es számú főutat, és a megengedett 90 km/óra helyett 165 km/óra sebességgel közlekedett.

Fotó:  Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök a gyorshajtót 90.000 forint közigazgatási bírsággal sújtották, valamint 6 közúti közlekedési előéleti pontot állapítottak meg részére.

A sebességtúllépő nem csak másokat és saját magát veszélyezteti, hanem vezetői engedélyét is elveszítheti, amennyiben a nyilvántartott pontjainak száma eléri a 18-at. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sebességhatárok be nem tartása potenciális balesetveszélyt hordoz magában. A rendőrség célja nem a bírságok kiszabása, hanem az életveszélyes helyzetek megelőzése, és a szabályszegők kiszűrése. A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy tartsák be az előírt sebességhatárokat.

A közlekedési előéleti pontokról

Ha a járművezető nyilvántartott pontjainak száma elérte vagy meghaladta a 18-at, a Nyilvántartó három napon belül értesíti az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (főváros kerületi) hivatalát (a továbbiakban: közlekedési igazgatási hatóság) (a továbbiakban: közlekedési igazgatási hatóság), amely ennek alapján a járművezető vezetői engedélyét határozattal, nyolc napon belül visszavonja.
A visszavont vezetői engedélyt annak leadásától számított hat hónapot követően vissza kell adni, ha a járművezető igazolja, hogy a vezetői engedély visszavonását követően utánképzésen vett részt, és a vezetési jogosultság külön jogszabályban meghatározott egyéb feltételei fennállnak.

A járművezető önkéntes utánképzéssel csökkentheti nyilvántartott pontjainak számát. Az engedély-nyilvántartásba elektronikus úton beérkezett utánképzési igazolás alapján, az önkéntes utánképzés sikeres elvégzésének napján nyilvántartott pontok számát 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni. Amennyiben a nyilvántartott pontok között közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés miatt rendelt 9 pontérték megállapítása is szerepel, a járművezető nyilvántartott pontjainak száma az utánképzésen való önkéntes részvétellel csak a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés miatt rendelt 9 pont feletti pontok tekintetében csökkenthető.
A Nyilvántartó értesíti a járművezetőt az önkéntes utánképzés alapján történt pontcsökkentés mértékéről és a fennmaradó pontok számáról. A nyilvántartott pontok száma az önkéntes utánképzésen való részvétel igazolásától számított egy éven belül ismételt önkéntes utánképzéssel nem csökkenthető.

Tájékoztatás az eddig gyűjtött előéleti pontokról ide kattintva kérhető.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.