Barion Pixel
Szerző: 112Press 2018. november 08.

Videó: társasházi konzultáció a tűzvédelemről, jogszabályokról - hasznos tudnivalókkal

Jellemzően lakásszövetkezetek képviselői vettek részt azon a konzultáción, amit a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezett Társasházak Napja címmel.

Több résztvevőre számítottak a szervezők a Társasháza Napjának konzultációján. Mint kiderült, jellemzően azok mentek el a programra, akik amúgy is elkötelezettek abban, hogy a gondjaikra bízott társasházakban rendben menjenek a dolgok és nem csak azért, hogy a hatóság ne szabjon ki büntetést.
 
 
Az alábbi videót az 5. perctől ajánljuk azoknak a közös képviselőknek, lakásszövetkezetek képviselőinek és társasházi lakóknak, akik szánnak egy fél órát arra, hogy képbe kerüljenek a legfontosabb szabályozásokkal és tudnivalókkal.
 
DSC_2151
 
A rendezvény elején kiosztott plakátok és szórólapok egyikének elején egy ismerős mondat olvasható: "Nálunk úgysem lesz tűz..:" Majd érkezik a cáfolat is: ebben téved évente több mint 6500 család.  A társasházakban keletkezett tüzekben pedig ritka, amikor egyetlen lakásban keletkezik csak kár. Ezért az sem mellékes, milyen gyorsan ér ki a segítség, illetve milyen gyorsan tudják megközelíteni a tüzet. A rossz helyen, tilosban parkoló autók  sokszor okoznak  több perces késedelmet a tűzoltóknak.
 
DSC_2158
 
A videóból kiderül, hogy maguk a lakók is sokszor teszik rémálommá a mentést a folyosóra, lépcsőházba kipakolt bútorokkal, tárgyakkal, a fémajtóval lezárt folyosókkal, vagy akár az  ellopott emeletjelzésekkel. A videóban elhangzik: ez utóbbinak is volt halálos áldozata. A vandálok valószínűleg el sem tudják képzelni, mennyire nehéz tájékozódni a sűrű füstben, védő- és oltófelszerelésekkel felszerelve.
 
DSC_2174
 
A felvételen konkrét példák is elhangzanak Görömbölyi Róbert tűzoltó őrnagytól arra, hogy ártatlannak tűnő átalakítások is hordozhatnak veszélyforrást egy társasházban és hiába szavazza meg a közösség a módosítást, ilyenkor szakvéleményre is szükség van.
 
DSC_2136
 
Egyed László tűzoltó alezredes beszélt a tűzivíz tározókról is, amelyek a lakótelepek biztonságát szolgálják és amelyek létezéséről a legtöbb városlakónak valószínűleg fogalma sincs. A videóban 44:30-tól tekinthető meg műholdképeken megjelölve néhány ilyen 71-240 köbméteres, föld alá süllyesztett  szombathelyi tározó helye. (Sajnos a videó ezen 5 perce egy akkumulátor meghibásodása miatt sérült, így kép- és hanghibával került feltöltésre, de a lényeg kivehető belőle.
 
DSC_2137
 
A két prezentációból kiderült, hogy akadnak súrlódások a katasztrófavédelem és a társasházak lakói között. Sokan zaklatásként élik meg az emeletes házak előtt parkoló autók elől "kiszakított" területeket, a lépcsőházakra, tárolóhelyiségekre vonatkozó korlátozásokat. Videónkból kiderül, miért is van ezekre szükség.
 
DSC_2176
 

A konzultáció beszélgetéssel fejeződött be, amelynek során a katasztrófavédelem munkatársai is kaptak hasznos ötleteket a későbbiekre vonatkozóan.

Az alábbi videóban valamennyire átérezhető, milyen az, amikor a tűzoltóknak akadályok között, sűrű füstben, zavaró hanghatások között kell előre jutniuk.

 

 

 
 
 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.