Barion Pixel
Szerző: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2016. január 20.

Síszemüvegeket vizsgált a fogyasztóvédelem

Megfelelő védelmet nyújtanak a síszemüvegek, a téli sportolás ideje alatt, a látható fény- és az UV szűrésre vonatkozóan? A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatán 13 féle síszemüveg közül valamennyi megfelelt a vonatkozó szabványban előírt követelményeknek.

A téli szezonban is fontos a szemünk fény elleni védelmének biztosítása, például síelésnél a megfelelő szűrőképességgel bíró síszemüveg használata. A síszemüvegek olyan speciális szemüvegek, amelyek védik a szemet és az arcot a hidegtől, széltől, a Napból közvetlenül érkező, illetve a hó borította felszínről visszaverődő nagy intenzitású káros UV-sugárzástól.

A téli szezonban a téli sportok kedvelőinek elengedhetetlen kelléke a síszemüveg, hiszen a sípályákon rendkívül erős fény érheti a szemünket.

A szemünk védelme érdekében fontos a káros UV-sugárzás kiszűrése, ezért elengedhetetlen a megfelelő síszemüveg választása. Mindemellett a látható fény szűrése is fontos. Tekintettel arra, hogy a túl erős illetve túl gyenge fény nehezíti a látást: erős fény hatására csökken a szem kontrasztérzékenysége, nehezebbé válik az érzékelés, a nem megfelelő síszemüveg könnyen balesetveszélyes lehet. Napsütéses időben sötét színű lencse viselése ajánlott, ködben, felhős idő esetén világosabb (sárga, narancssárga, rózsaszín) lencséjű síszemüveget célszerű választani.

A síszemüvegekre vonatkozó követelményeket az MSZ EN 174:2003 szabvány határozza meg.

A vizsgálatra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában került sor. A mintavételezésre kerülő 13 féle síszemüveg közül valamennyi megfelelt a vonatkozó szabványban előírt követelményeknek.

Síszemüveg teszt 2.

A vizsgálati szempontok között szerepelt a keret-, és a lencse anyagának – minőségének – ellenőrzése, a címkén feltüntetett szűrőkategória ellenőrzése az UV áteresztés és az egyöntetűség vizsgálata alapján.

Síszemüveg vásárlásakor a következő szempontokat ajánlatos figyelembe venni:

  • Éles szélek, kiálló pontok, amelyek túlzott irritációt vagy sérülést okozhatnak, ne legyenek a síszemüvegen.
  • A síszemüveg lencséjén nem lehet olyan sérülés, anyaghiba (pl.: karcolás, matt pötty, légbuborék, stb.) ami ronthatja a látást.
  • A párásodás elkerülése érdekében fontos szempont, hogy a síszemüveg megfelelő szellőzéssel rendelkezzen.
  • A síszemüveg a lehető legjobban illeszkedjen az archoz, valamint vásárlás előtt érdemes kipróbálni a síszemüveg és a sisak illeszkedését is.

Síszemüveg teszt 1.


A síszemüveg címkéjén vagy a csomagolásán az alábbi jelölések feltüntetése szükséges a CE jelölés, illetve az MSZ EN 174 szabványra történő hivatkozás mellett:

  • Szűrési kategória.
  • Gyártó vagy forgalmazó neve és címe.
  • A tárolásra, használatra és karbantartásra vonatkozó utasítások.
  • Speciális utasítások a tisztításra és fertőtlenítésre vonatkozóan.
  • A megfelelő tartozékok és kiegészítők adatai, valamint a rögzítésre vonatkozó utasítások.
  • A „Nem alkalmas vezetéshez és országúti használathoz” figyelmeztető felirat.

Címlapképünk illusztráció, forrás: vital-force.hu.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.