Barion Pixel
2018. július 19.

Kivégzést helyezett kilátásba a plébános Hegyfalun a csikkszórónak

Tizennégy kivégzési mód szerepel azon a napokkal ezelőtt nyilvánosan kifüggesztett körözésen, amiben a plébános kéri Hegyfalu lakóit, hogy 30 ezer forint nyomravezetői díj ellenében nevezzék meg, ki szórt csikket a Mária szobor előtti virágtartóba. Inkvizíciós módszerek, gázkamra, keresztre feszítés, karóba húzás is szerepel a Mária szobor közelében olvasható iraton. Utánajártunk, valóban a plébános tette-e ki a körözést, vagy valaki így próbálja lejáratni?

A templom és a plébánia között elhelyezkedő buszmegállóban a plébános nevével és elérhetőségével fémjelzett újabb körözés jelent meg négy nappal ezelőtt.
 
2018.07.19.Hegyfalu
 
Hegyfalu buszmegállójában Kónya Sándor Tanácsköztársaság idején készült híres plakátja vonja magára a figyelmet és az csak közelebbről derül ki, hogy a XXI. században már csikkszóró gazembert figyelmeztetnek vele, rémhírterjesztő ellenforradalmár helyett.
 
2018.07.19.Hegyfalu
 
"Továbbra is keresem azt a bunkó alakot, aki a Mária-szobor előtti virágtartóba szórta a csikkeket" - áll a bevezetőben, majd 30 ezer forintos nyomravezetői díj következik. Arra azonban valószínűleg kevés Hegyfalura érkező és ott átszálló utas készült fel, ami ezután jön. A körözés célja ugyanis, hogy a "kártékony alak elnyerhesse méltó "jutalmát"."
 
2018.07.19.Hegyfalu
 
Az pedig a halál, mégpedig 14 opcióval. A Mária szobortól pár lépésre az alábbi halálnemeket helyezte kilátásba a körözés készítője: akasztás, autodafé, gázkamra, golyó általi halál, in effigie, karóba húzás, kerékbe törés, keresztre feszítés, kivégzés, máglyahalál, méreginjekció, nyaktiló, selyemzsinór, villamosszék.
 
2018.07.19.Hegyfalu
 
Az autodafé a keresztény egyház ítélkezési módja, a spanyol és portugál inkvizíció által eretnekekre kirótt halálos ítélet végrehajtását jelenti, illetve az ezzel kapcsolatos ünnepi körmenetet. Az in effigie pedig azt jelentette a középkorban, amikor nem a már haldokló elítéltet végezték ki a tömeg előtt, hanem annak képmását, hogy az alig élő ember ne rontsa a kivégzés ünnepi mivoltát. Ezt használták akkor is, ha az elítélt szökésben volt, azaz nem lehetett látványosan kivégezni.
 
Ezért érdemel halált a rejtélyes elkövető
 
A kivégzési módszerek mellett pedig ott virít a plébános neve és elérhetősége. Elsőként arra gondoltunk, hogy valaki így próbálja lejáratni a helyi plébánost, az azonban a hozzánk eljuttatott fotókból kiderült, hogy már három napja kint van a két plakát és senki nem szedte azt le a forgalmas buszmegállóban.  Márpedig ha visszaélnek a plébános nevével, akkor annak a híre hamar eljuthatott volna az érintetthez, hiszen pár lépésre található a  plébánia. Bementünk megkérdezni a plébánost az elvileg általa írt "körözésről".
 
A plakát a buszmegállóban, háttérben a plébánia épülete
 
A plébános mosolyogva fogadta a kérdésünket és egy pillanatig sem tagadta, hogy ő készítette a plakátokat.
 
-Ez humoros, mivel a plakátjaim egy kicsit a szórakoztatást is szolgálják, hogy a buszmegállóban ne unatkozzanak a népek. A vicc az benne, hogy ha túlzásba visszük a dolgot, akkor humorossá válik - válaszolt a plébános arra a felvetésünkre, miszerint többek számára felháborító, sértő, vagy zavaró is lehet a kivégzések emlegetése.
 
-Ha valakinek azt mondom, hogy te gyerek ne csináld, mert agyonütlek, akkor senki nem gondolja azt, hogy meg is teszem, hanem tudja, hogy ez egy vicces dolog -érvelt tovább a plébános. -Azt akarom, hogy átmenjen a köztudatba, hogy ilyen dolgok történnek, hogy az illető szégyellje magát.
 
Arra a felvetésünkre, miszerint a plakát már túlmutat a tréfa kategórián a plébános azt válaszolta, hogy nem vagyunk egyformák. Kérdésünkre, hogy a plakát meddig lesz látható Hegyfalun azt a választ kaptuk, hogy talán hétfőig.
 
Hegyfaluban harapózott el a csikkbűnözés, már a második körözést adta ki a plébános
 
Beszéltünk egy helyi férfival, aki szerint Hegyfalu magánügye, hogy hogyan kezeli az ilyen vandál ügyeket, ehhez egy máshonnan "ideszimatolónak" semmi köze. Aki pedig meggyalázza Máriát az hazaáruló és a legkeményebb büntetést is megérdemli.
 
Egy buszmegállóban várakozó hölgytől megtudtuk, hogy először jár a településen, átszállásra várt. A körözést elolvasva az volt a véleménye, hogy ez valami idétlen tréfa és biztosan nem a plébános írta. Amikor megtudta, hogy mégis, akkor csak annyit mondott: "Így már durva!"
 

 
Megnéztük a körözést kiváltó csikkeket a templom előtt, kerítés mögött álló Mária szobornál. A kerítésen található egy műanyag virágláda muskátlikkal és a virágföldön néhány Marlboro-csikk. Semmi jelét nem láttuk annak, hogy ezzel Szűz Máriát próbálták volna meggyalázni, de az sem valószínű, hogy bosszantásul rakta oda valaki, hiszen pár lépéssel arrébb a buszmegálló földjéről több tucatnyi eldobott csikket lehetne összegyűjteni másodpercek alatt.
 
2018.07.19.Hegyfalu
 
Várjuk olvasóink véleményét is, valóban tréfás dolog egy település hitéletének meghatározó szereplőjétől kivégzést kilátásba helyezni annak, aki templom közelében dob el egy cigaretta csikket? Vajon maradna-e Magyarországon olyan család, amely ne vesztené el rokonát a csikkes-kivégzések során, akár in effigie? És vajon hogyan rehabilitálják azt, akit a 30 ezer forintos nyomravezetői díjért hamisan megvádolnak azzal, hogy ő nyomott el csikket Szűz Mária szobra előtt?

A körözés a buszmegállóból nézve, jobbra Szűz Mária szobra.

Kivégzést helyezett kilátásba a plébános Hegyfalun a csikkszórónak



Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.