Barion Pixel
2016. február 19.

Ékszerek tulajdonosait keresi a rendőrség - Három megyében törtek be házakba

Legalább 53 házbetörésért felelős Vas, Zala és Fejér megyében egy csapat. A rendőrök most ékszerek, órák tulajdonosait is keresi. Egy kaposvári zálogházból kerültek elő a lopott értékek.

 

Ahogy arról részletesen beszámoltunk a rendőrök sikeresen felderítették egy sorozatbetörő banda tevékenységét és elfogták az elkövetőket. Ahogy az a mai szombathelyi sajtótájékoztatón elhangzott, a béke szigeteként ismert Vas megyében komoly felháborodást keltettek a nyugodt környéken feltört és kifosztott családi házak. Az elkövetők a késő délutáni, kora esti órákban tevékenykedtek, olyan helyekre törtek be, ahol sötét volt és a csengetésre nem nyitott senki ajtót.

Sajtótájékoztató Szombathelyen

Videónkban hasznos tanácsok hangzanak el azzal kapcsolatban, hogyan lehet csökkenteni a betörés veszélyét és arról is szó volt, mennyire fontosak a vigyázó, figyelő szomszédok. (Volt olyan szomszéd, aki átköszönt a szomszédban tevékenykedő embernek, jó munkát kívánt neki, mire az csak visszaintegetett. Mint kiderült, a betörő azon munkálkodott éppen, hogyan tudna bejutni a házba.) Volt olyan eset is, ahol a kezdetleges eszközökkel nem boldoguló betörők egy udvaron talált téglával dobták be a teraszajtó üvegét. Sajnos a zajra senki nem figyelt fel, vagy nem foglalkozott vele.

DSC_1987

A rendőrök egy kaposvári zálogházban több tucat arany ékszert találtak, amiket a gyanúsítottak helyeztek el ott. Az ékszerektől más esetben jellemzően mélyen ár alatt szabadultak meg. A betörésekre jellemzően 5-6 percet szántak, a legtöbb ad-hoc kiválasztott házban tipikus helyeken találtak rá a készpénzre, ékszerekre. Ha ilyet nem találtak, akkor kifosztották a hűtőt. Alkoholt, édességet is elvittek, de nagy műszaki cikkeket nem. Így nem voltak feltűnőek az utcán sem. Az autójuk egy szomszédos utcában parkolt, ketten dolgoztak, egy valaki pedig az autóban várt.

Ellopott értéktárgyak tulajdonosait keresi a rendőrség

És miért részesítették előnyben Vas megyét? Mivel itt gazdag embereket sejtettek, akik Ausztriában, vagy jó munkahelyen dolgoznak és sokat keresnek. Rákérdeztünk, a tetteseknek sem jó, sem rossz munkahelyük nem volt, nem munkával ütötték el a napjukat.

Ellopott értéktárgyak tulajdonosait keresi a rendőrség
A rendőrök kiemelték: ha látszólag céltalanul ténfergő idegeneket látnak az utcájukban, akkor figyeljenek oda rájuk, kérdezzék meg, segíthetnek-e nekik, vagy hogy kit keresnek? És nyugodtan tárcsázzák a 112-őt. A szombathelyi betöréseket is végrehajtó csapat alibi kérdésekkel állt elő, ha valaki ajtót nyitott nekik. Merre van Sopron, vagy Győr, mikor ér haza a szomszéd stb.

01

Az eddig ismert lopási kár meghaladja a 30 millió forintot, míg a betöréssel okozott kár az 5 millió forintot. A négy ekövető közül három előzetes letartóztatásban van, negyedik társuk szabadlábon védekezik.
 

Betörésnél ellopott értéktárgyak tulajdonosait keresi a rendőrség




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.