Barion Pixel
Szerző: Országos Meteorológiai Szolgálat 2018. szeptember 23.

Viharos széllökésekre kell számítani hétfőn hajnalban

Akár a 100 km/órát is meghaladó széllökésekre kell számítani az észak-nyugati megyékben hétfőn hajnalban, de az ország nagy részére is figyelmeztetést adtak ki 70 km/órát meghaladó széllökések miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése.

Vasárnap este a Kisalföldön, Alpokalján és a Bakonyban a megerősödő délnyugati szelet kísérő legerősebb lökések néhol már 60-70 km/h körül alakulhatnak.

Előrejelzés 2018.09.24-re Forrás: met.hu

Kb. éjfélkor északnyugat felől hidegfront éri el az országot, amely kora reggelre már nagyrészt át is halad felettünk. Nyomában - előbb a Kisalföldön, majd egyre inkább délkelet felé terjedve - északnyugatira fordul és viharossá fokozódik a szél, jelentősen csak hétfő estére veszít erejéből.

Erősen viharos (90 km/h-t meghaladó) széllökésekre főleg a front érkezésekor az északnyugati határ közelében, a Bakonyban és a Dunazug-hegyvidéken kell nagy eséllyel számítani (lásd térképes figyelmeztetés), de intenzívebb csapadékhoz kötődve egy-egy helyen máshol is kifuthatnak hasonló erősségű lökések. 70 km/h-t meghaladó széllökések viszont az ország nagy részén előfordulhatnak, legtovább a Győr-Szeged vonal széles sávjában.

Előrejelzés 2018.09.24-re Forrás: met.hu

A fronthoz kötődve éjszaka zivatarok is kialakulhatnak, majd mögötte délelőtt már inkább csak északkeleten fordulhat elő villámtevékenység.

 

Forrás: met.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.