Szerző: TM 2018. október 11.
Szirénával hajtott át az útlezáráson, de később vissza kellett fordulnia a Misszió Mentőnek

Tanulságos videó Szombathely határából, ami megmutatja, hogy egy sziréna nem képes megnyitni minden lezárt utat, tehát behajtás előtt célszerű egyeztetni. A Misszió Mentőszolgálat kocsija nyolc percet késett valahonnan, mivel egy baleseti helyszínen nem juttatta át őket a bekapcsolt sziréna.

 
Súlyos közlekedési baleset miatt teljes útlezárás volt érvényben Szombathely és Balogunyom között október 9-én. A rendőrség a csúcsidőben nagy erőkkel vonult ki a Körmendi úti körforgalomhoz, hogy az érkező járműveket megfelelő terelőútra irányítsák. Ez a legtöbb esetben Ják - (Balogunyom) - Körmend útirányt jelentette, de akik a műszakváltásra érkeztek a Rába gyárhoz, azok behajthattak a 86-os főút lezárt szakaszára.
 
Videónkban az látszik, hogy egy mentőautó fény és hangjelzéssel kerüli ki a feltorlódott, kilométeres hosszúságú járműsort, majd Körmend felől érkezők sávjában elhajt a rendőrök mellett a lezárt útszakaszon.
 
 
A felvételből az is kiderül, hogy szigorúan véve nem mentőautóról van szó. A jármű oldalán a Misszió Mentőszolgálat kifejezés olvasható, erre rákeresve pedig kiderül, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei cég fizetős beteg-taxi szolgáltatással, rendezvény biztosítással és oktatással foglalkozik. Ezek közül talán egyik sem igényelte a sziréna használatát a 86-os főúton, arra azonban tökéletes volt, hogy a hosszan feltorlódott járműveket kikerülje a Misszió Mentőszolgálat. A jármű oldalán szerepel a "sürgősségi betegellátás" kifejezés is, de erre vonatkozóan semmit nem találtunk a cég honlapján.
 
A Misszió Mentőszolgálat járműve hajt be a lezárt útszakaszra
 
A lezárt útszakaszra behajtás azonban nem bizonyult jó ötletnek. Egyrészt a nyolc perces időveszteség miatt - ennyi időbe telt, míg a jármű visszaért a körforgalomhoz, miután nem tudott tovább menni -, másrészt a 86-os főút a lezárás és a baleset helyszíne között feltorlódott kamionok miatt egy sávosra szűkült. A Misszió Mentőszolgálat így jellemzően nem a saját sávjában tudott előre haladni a kétsávos úton, ott viszont bármikor szembetalálhatta volna magát egy "igazi", súlyos sérültet szállító OMSZ-mentőautóval. Ahogy arról beszámoltunk, ennél a balesetnél négyen sérültek meg, hárman súlyosan.

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.