Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség / Vas Megyei Rendőr-főkapitányság 2017. október 10.

Felfüggesztettet indítványoztak a munkaadó ellen - nem gondoskodott munkásai védelméről

A munkaadó ugyan biztosított testhevedert az építőmunkása részére, azonban elmulasztotta a védőeszköz szakszerű használatához szükséges kikötési pont kialakítását, ami egyébként önmagában, műszaki védelem kiépítése nélkül, nem is lett volna elegendő a leesés elleni védelem ellátására. A figyelmeztetés ellenére tetőre kilépő munkás lezuhant és a kórházban belehalt sérüléseibe.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki több munkavédelmi szabályt megszegett, ezért az egyik munkavállaló több, mint öt méter magasból lezuhant egy szombathelyi építkezésen 2016 nyarán.

A vádirat szerint az építőipari tevékenységet végző cég képviseletében eljáró vádlott vállalkozási szerződést kötött egy raktár tetőszerkezetének bontására. A vádlott hat munkavállalója közül kettő végezte szóbeli utasítás alapján a tető bontását, négy
pedig a földön gyűjtötte és darabolta a lebontott anyagot.

2016. augusztusának végén a sértettet és egyik munkatársát személyemelővel felemelték a tetőre. Testhevedert ekkor egyikük sem viselt. A sértett észrevette, hogy az egyik tetőlemezt még csavar rögzíti. Munkatársa felszólítása ellenére kilépett az emelőből a tetőre, hogy a csavart elvágja, azonban a tetőlemez megbillent alatta és a sértett 5,1 méter magasból a földre zuhant.

A sértett a helyszínen elszenvedett életveszélyes sérülések következtében a kórházban hunyt el, két hónappal a baleset után.
A balesetet az okozta, hogy a vádlott több munkavédelmi jogszabályt is megszegett amikor, mint munkáltató nem gondoskodott a bontási technológia kidolgozásáról, továbbá elmulasztotta a leesés elleni védelem kialakítását is. A vádlott ugyan biztosított testhevedert a sértett részére, azonban elmulasztotta a védőeszköz szakszerű használatához szükséges
kikötési pont kialakítását, ami egyébként önmagában, műszaki védelem kiépítése nélkül, nem is lett volna elegendő a leesés elleni védelem ellátására.

A balesetben közvetve szerepet játszott a vádlottnak az a jogszabályba ütköző mulasztása is, hogy nem alkalmazott a bontási munka irányítására szakképesítéssel és gyakorlattal rendelkező személyt, továbbá a bontási technológiát sem ismertette a munkavállalókkal.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabást indítványozta.

Korábban írtuk

Az egyik szombathelyi vállalat tetőszerkezetének bontására kötött szerződést alvállalkozóként egy szombathelyi cég ügyvezetője. A 60 éves helyi férfi a bontásra szoruló épület tetőszerkezetét borító lemezek leszedését határozta meg az egyik alkalmazott részére. A férfi a 2016. augusztusában folytatott munkálat során leesett a tetőről és életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, majd ellátása során közel két hónap múlva életét vesztette.

Sisak nélküli munkás Szombathelyen

Képünk illusztráció, egy másik szombathelyi építkezésen készült.

Az eljárás során felmerült a munkáltató felelőssége. A beszerzett szakértői vélemények szerint Sz. József nem biztosított leesés elleni megfelelő védelmet, illetve a biztosított védőeszköz nem volt megfelelő. A foglalkozási szabályszegések a megalapozott gyanú szerint összefüggésbe hozhatók a halálos kimenetelű balesettel.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezte, a keletkezett iratokat a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészségre vádemelési javaslattal megküldte.

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.