Barion Pixel
Szerző: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2016. június 28.

Vásárlás közösségi oldalakról: Jó tudni!

Érdemes többet megtudni arról a felhasználóról, akitől online vásárolunk. Egyre többen használják a közösségi online felületeket vásárlásra is. Azon túl, hogy rendkívül kedvező ajánlatokkal, és a kényelmes vásárlás ígéretével is kecsegtet, biztonsággal akkor vásárolhat igazán a fogyasztó, ha elég körültekintően jár el. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság összeállította, mire érdemes figyelni, ha közösségi oldalakról vásárolunk.

Jelenleg is folyó hatósági ellenőrzések

Mivel egyre többen vásárolnak online felületekről, a fogyasztóvédelmi hatóság is kiemelt figyelmet fordít a szektor ellenőrzésére. A hatósági ellenőrzés eredményességét egy internetes, úgynevezett IT labor is segíti. A vizsgálat kiterjed a közösségi oldalakon értékesítő vállalkozásokra is.


Tájékozódjon az eladó kiléte felől!

Tudjuk meg, kitől vásárolunk! Ez sokszor nem olyan egyértelmű, mint az első látásra tűnik. Előfordul, hogy magyar nyelvű a felhasználó fiókot létrehozó webáruház, vagy a weboldal domainje „.hu”-ra végződik, mégis a mögötte álló cég nem Magyarországon van. Ez pedig megnehezítheti panasz esetén az ügyintézést. Az is gyakran visszatérő probléma, hogy később derül ki, a közösségi médiáról rendelt termék nem olyan, mint amilyennek hirdették, viszont, ha az eladó magánszemély, a vásárlót nem illetik meg azok a többletjogosultságok, amelyek egy vállalkozással szemben viszont biztosítottak.


Mit ellenőrizzünk, ha vállalkozás áll a profil mögött?

Ha egy céget, webáruházat, vállalkozást találunk a közösségi oldal üzemeltetője mögött, annak ugyanazoknak a szabályoknak kell megfelelnie, mint egy hagyományos online kereskedőnek. Vele szemben például megilleti a fogyasztót a 14 napos indoklás nélküli elállási jog.

Ellenőrizzük:

  • a felhasználó névjegyénél, hogy feltünteti-e a teljes nevét, székhelyét, egyéb elérhetőségét.
  • Nézzük meg az általános szerződési feltételek meglétét.
  • Ad-e a vállalkozás információt arról, hogy mik a szállítási, fizetési feltételek, a vásárlót milyen jogok és kötelezettség illetik meg, illetve panasz esetén mit kell tenni.

Amennyiben ezek az alapvető információk sincsenek feltüntetve, az mindenképpen gyanúra adhat okot a vállalkozást terhelő egyéb kötelezettségek betartásával kapcsolatban is, így például a minőségi kifogások kezelését illetően. Ezen kívül, ha nem tudjuk, kivel állunk szerződéses kapcsolatban, az ellehetetleníti, vagy megnehezíti az esetleges panaszunk érvényesítését is.


Ha az eladó közösségi profilja magánszemélyt takar

Ha profil szerint magánszemély kínál termékeket az oldalon, akkor legyünk tudatában annak, hogy őt nem terhelik azok a kötelezettségek, mint egy vállalkozást. Például nem élhetünk 14 napos elállási jogunkkal, mely egyébként az internetes vásárlások során biztosított.

Az egyéb szavatossági szabályok sem olyan szigorúak, például kifogásunk rendezésére csak egy évig van lehetőségünk.

Ezen felül annak is nagyobb a kockázata, hogy az eladó kevésbé lesz együttműködő. Ha pedig nem sikerül megegyeznie a feleknek, kizárólag bírósági úton lesz erre módjuk.


Tehát mire figyeljünk, mit tegyünk?

  • Vásárlás előtt keressük meg az eladó adatait, és azokat mentsük el (pl. képernyőkép mentéssel).
  • Érdemes kihasználni a közösségi média előnyeit. Vegyük figyelembe más felhasználók visszajelzéseit, hozzászólásait, hiszen az oldallal kapcsolatos jó vagy rossz tapasztalatokat bárki közzéteheti.
  • Ha kereskedéssel foglalkozó gyanús profilt látunk:
    • azt a közösségi oldal működtetője felé is jelezhetjük.
    • Ha hamis termék a gyanú oka, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál tehetünk bejelentést.
    • Ha a kifogásunkat nem kezeli a kereskedő, esetleg a profil oldalán, vagy a webfelületén nem ad megfelelő módon tájékoztatást például a szavatossági feltételekről, a lakóhelyünk szerint illetékes Kormányhivatalnál indíthatunk eljárást.
  • Ha a kereskedővel nem sikerül a vitás ügyünket rendezni, békéltető testülethez is fordulhatunk (www.bekeltet.hu).
  • Ha magánszeméllyel szemben nem tudunk dűlőre jutni, a bíróság segíthet.
  • Ha a márkásnak hirdetett termék ára irreálisan alacsony, akkor felmerül a gyanúja annak, hogy hamisított termékről van szó. Nem csupán a hamis márkajel okoz ez esetben bosszúságot, de a silány minőség is. Mérjük fel ezek kockázatát, mielőtt rendelnénk!
  • Amennyiben mód van rá, inkább utánvéttel fizessünk.
  • Ha a vásárlás kapcsán csalás, bűncselekmény gyanúja merül fel, érdemes feljelentést tenni a rendőrségnél.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.