Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2018. november 26.

Tűzoltók mentettek életet Oberwartban - osztrák-magyar gyakorlat

Közös gyakorlaton vettek részt szombaton a Burgenland tartomány, oberwarti és a szombathelyi hivatásos tűzoltók

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A ausztriai Szövetségi Oktatási Intézet Óvodapedagógus Képző Iskola bontásra ítélt kollégiumában nyílt lehetőség arra, hogy az oktatási intézményekben keletkező tűzeseteknél az épületek legfelső szintjéről már menekülni nem tudó tanulókat és hallgatókat kimenekítsék a két ország tűzoltói.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A valósághoz hű körülményeket biztosító szálláshelyen két füstgép szolgáltatta a korlátozott látási körülményeket. A mentendő személyeket imitáló osztrák ifjúsági tűzoltók ennek az épületnek a negyedik szintjén rekedtek a szobákban, ahonnét előbb az osztrák életmentő egységek, majd a magyar tűzoltó egységek mentették ki őket a lépcsőházon keresztül.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Második alkalommal ugyanezt a feladatot kellett végrehajtani, de már magasból mentő tűzoltó gépjárművel. A sikeres mentést követően a kulcsra zárt ajtók felnyitását gyakorolhatták különféle speciális szerszámokkal a tűzoltók, ami éles esetben nem egyszer jelenti a lakásban, szobában rekedt sérültek megmentését szorult helyzetükből. A közös osztrák és magyar életmentési gyakorlatot megtekintette Georg Rosner, Oberwart (Felsőőr) város polgármestere is.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A gyakorlat jó alkalmat nyújtott az eltérő rendszerű taktikai alkalmazások megismerésére, megismertetésére, valamint a tűzoltó szakfelszerelések szakszerű használatának begyakorlására.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Oberwarti mentési gyakorlaton a szombathelyi tűzoltók




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.