Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság;112Press 2017. december 27.

Szilveszteri tűzijáték - nem muszáj veszélyesen ünnepelni

A szilveszteri éjszakához hozzátartozik a tűzijátékok eregetése, a katasztrófavédelem tanácsait betartva ezt biztonságosabban tehetjük.

A szilveszter közeledtével, december 28-án megnyílnak a pirotechnikai termékeket árusító standok. Ettől a naptól lehet megvásárolni az úgynevezett hármas kategóriába tartozó pirotechnikai termékeket, melyeknek az árusítása, illetve a használata is szigorú szabályokhoz kötött. A harmadik osztály termékei azok, amelyeket december 28-tól december 31-ig szerezhetnek be a 18. életévüket betöltött, felnőtt személyek. Azonban ezeket csak szilveszter napján, vagyis december 31-én este hattól másnap reggel hatig szabad működtetni. Azokat a harmadik kategóriába tartozó tűzijátékokat, amelyeket nem használtunk fel vagy hibásak, január 5-ig vissza kell vinni az árusítóhelyre, ahol kötelesek azt térítésmentesen visszavenni.

A katasztrófavédelem hatósági szakemberei a napokban minden árusítóhelyet ellenőriznek. Azt vizsgálják, hogy az árusok rendelkeznek-e a megfelelő tűzvédelmi ismeretekkel, megvannak-e a megfelelő védőtávolságok, hiszen baj esetén a tűzoltóknak meg kell tudniuk közelíteni az árusítóhelyet. Ellenőrzik az árusítóhely tűzvédelmi dokumentációját, hogy van-e a helyszínen oltóeszköz, illetve elérhető oltóvízforrás.

Szilveszter éjjel átlagosan negyven-ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet pirotechnikai eszköz szabálytalan használata okozott. Többnyire a szabadon álló tuják és fenyők gyulladtak meg, de jellemző az erkélyre visszahullott rakéták miatti tüzeset is. Tűzijátékok miatt általában kisebb, egy-két négyzetméteres tüzek keletkeznek, de szinte minden évben van két-három nagyobb, milliós kárt okozó tűzeset is.

Mire figyeljünk a használatakor:

  • csak legális helyen vásároljunk

  • csak sérülésmentes csomagolást vásároljunk, amelyhez magyar nyelvű leírás is tartozik

  • az első lépés mindig a használati utasítás elolvasása legyen. Még ha magabiztosak vagyunk, akkor se hagyjuk ki ezt a lépést, mert aki nem használ pirotechnikai eszközöket rendszeresen, könnyen elfelejtheti őket.

  • sík területen támasszuk ki és stabilizáljuk a tűzijátékot

  • soha ne irányítsuk a tűzijátékot emberre, állatra, épületre,

  • kiemelten figyeljünk a környezetünkben lévő gyerekekre és idősekre, akikben félelmet kelthet annak hangja. Az állatokra is figyeljük, mivel ők is nagyon érzékenyek a tűzijáték hangjára.

  • erős szél esetén kerüljük a használatát

  • alkohol fogyasztása után semmiképpen ne használjuk az eszközöket, kérjünk meg erre inkább valaki mást.

  • tartsuk be a biztonsági távolságot

Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.


 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.