Barion Pixel
Szerző: TM Fotók: Tánczos Mihály, archív 2019. február 17.

Olvasói kérdés: Valóban biogáz égett 15 éve az egy hónapja bezárt Zone Bevásárlóközpont helyén?

A január 5. óta zárva tartó szombathelyi Zone Bevásárlóközpont körüli találgatások során számos téves információ is napvilágot látott. Olvasónk is egy ilyenbe futott bele, de nem volt rest rákérdezni, mennyi lehet az információ valóságtartalma?

"Tisztelt Szerkesztőség! Sok szombathelyi áll tanácstalanul a másfél hónapja indoklás nélkül bezárt Zone Bevásárlóközpont esete előtt. Sokan vagyunk, akik rendszeresen jártunk az ottani üzletekbe. Az megjelent a sajtóban, hogy a levegő minőségével vannak ott komoly gondok, mivel szeméttelepre épült és szivároghat a biogáz. (...) Már több helyen olvastam, hallottam, hogy kb. 15 éve nagy tűz volt ott, mert berobbant a biogáz. (...) Erről tudnak valamit? Tisztelettel: N. Roland"

Tűz a szeméttelepen, Szombathely, 2002.07.20. Fotó: Tánczos Mihály

A jelenlegi helyzetről a nyugat.hu részletesen beszámolt, azonban a bezárás pontos okát még nem közölték hivatalos helyről. Mi is a "kb. 15 éve" tombolt tűzzel foglalkozunk, kiegészítve egy 21 évvel ezelőtti tűzesettel is. Mind a kettő jellemzője, hogy nem a mostani Zone Bevásárlóközpont helyén tombolt, hanem kb. 250 méterrel arrébb, Körmend irányába.

Tűz a szeméttelepen, Szombathely, 2002.07.20. Fotó: Tánczos Mihály

A "kb. 15 éve" történt tűzeset egészen pontosan 2002. július 20-án, azaz közel 17 éve történt, a füstöt kilométerekről is látni lehetett. Nem igaz, hogy biogáz égett, csupán amiatt maradhatott meg ez az emberek emlékezetében, mert a tűz valóban veszélyeztette a biogázt szállító csöveket.

Tűz a szeméttelepen, Szombathely, 2002.07.20. Fotó: Tánczos Mihály

Akkor ezt írtuk az esetről: " Makrai Károly, a városi hulladéklerakó telep vezetője elmondta, hogy amíg a telep ügyeletese 14.30 és 15 óra között a városban tartózkodott, addig illetéktelenek hatoltak be a telepre és meggyújtották a felhalmozott autógumikat. A helyzetet súlyosbította, hogy közvetlenül a gumik mellett, a felszín felett fut a biogáz-vezeték, ami a néhány méterre lévő betemetett szeméttelep gázait szállítja. Bár az aljnövényzet leégett a vezeték alatt, a tűzoltók idejében megfékezték a lángokat, és folyamatosan hűtötték a felhevült gázvezetéket, amíg azt le nem zárták."

Háttérben az ARAL (ma OMV) benzinkút

"Kontics Sándor tűzoltó főhadnagytól megtudtuk, hogy az oltás elején a vízutánpótlás okozott gondot, mivel a hulladéklerakó telephely nem rendelkezik külön vízforrással. Igaz, a fő problémát nem is a tűz oltása okozta, hanem a biogáz-telep védelme. A körülötte lévő régi szeméttelepet teljesen behálózzák a vezetékek és ha azok begyulladnak, egy kiterjedt tűzzel kellett volna megbirkózniuk a lánglovagoknak.

Tűz a szeméttelepen, Szombathely, 2002.07.20. Fotó: Tánczos Mihály

Arra a kérdésre, hogy szerinte is gyújtogatás okozhatta-e a tüzet a főhadnagy elmondta, egyelőre nem lehet kizárni ezt az eshetőséget, de alá sem támasztja semmi. Az elsődleges vizsgálatok szerint a tűz keletkezésekor a telepet senki nem őrizte, arra pedig máskor is volt példa, hogy guberálók másztak be."

Oltás után - a kánikulában keletkezett tűz alaposan megizzasztotta a tűzoltókat

Ma már megmosolyogtató, hogy a Facebook előtt is gyorsan terjedtek az álhírek, így a város felett gomolygó fekete füstre is gyorsan találtak magyarázatot a híreket a hasukra ütve megszülők. Idézzük az akkor leírtakat: "Kocsis Krisztiánt a Tófürdőről ugrasztotta ki egy telefon, miszerint kisrepülő zuhant az ARAL kútra . Krisztián - bár kissé átvertnek érezte magát - nem bánta meg, hogy otthagyta a strandot, mert mint mondta ekkora tüzet még életében nem látott."

Tűz a szeméttelepen, Szombathely, 2002.07.20. Fotó: Tánczos Mihály

Olvasónk kérdésére tehát a válaszunk egyszerű: nem biogáz égett a területen és nem is pontosan ott volt a tűz, ahol most a bevásárlóközpont áll.

Vörös kakas emésztette el a Vörös Malmot, a kígyók megmenekültek

A fenti tűzesetnél is korábban történt még egy emlékezetes tűz az akkori Aral benzinkút mellett. Ott állt a Vörös Malom nevű szórakozóhely és sok helyi fiatal "őrölt" ott a 90-es években. Egészen pontosan 1998. május 4-ig. Hétfőn hajnalban ugyanis tűz ütött ki a szórakozóhelyen, ami le is égett. Az soha nem derült ki teljes bizonyossággal, hogy elektromos zárlat, vagy gyújtogatás okozta-e a tüzet. A szórakozóhely maradványait hamarosan elbontották.

"A tűzoltók kevéssel hajnali három óra után kapták az értesítést arról, hogy a faszerkezetű épület lángokban áll. Öt járművükkel néhány perc alatt a helyszínre értek, ám addigra a 300 négyzetméter alapterületű épületnek mintegy 70 százaléka már a tűz martalékává vált. A Tűzoltóság Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint az épületben senki sem tartózkodott. Terráriumbán tartott két kígyóját a tulajdonos kimentette az égő házból. A lángok veszélyeztették a szomszédos benzinkutat, amelynek műanyag cégtáblája a nagy hőségtől el is olvadt" - írta a tűz másnapján a Népszava.

Újságcikk a Vörös Malom leégéséről Forrás: Népszava, 1998.05.05.

Szeméttelep tűz Szombathelyen - 2002.07.20.



Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.