Barion Pixel
2017. május 19.

236 zsebkést koboztak el a szombathelyi törvényszéken tavaly

Villáskulcs, orvosi szike, csavarhúzó, olló, csak néhány eszköz, amit a biztonsági szolgálat emberei koboztak el a törvényszékre érkezőktől. Többek között a bíróság ügyfelei, a bírák és az igazságügyi alkalmazottak védelme érdekében kell a fokozott és folyamatos ellenőrzés.

Az Országos Bírósági Hivatal „Biztonságnövelő” projektjének célja a bírósági ügyfelek biztonságérzetének javítása, a bíróságok, valamint a bírák és az igazságügyi alkalmazottak munkája során a biztonság megerősítése.

A kép jobb oldalán egyértelműen felismerhető a tiltott tárgy

2014-ben a bírósági épületek biztonsági berendezésekkel történő felszerelése valósult meg a műszaki alprojekt keretében. A biztonsági fejlesztés a fővárost és valamennyi megyét érintette, 104 fémdetektoros kapu, kézi fémdetektoros eszköz és 45 röntgensugaras csomagátvizsgáló üzembe helyezésével.

A Szombathelyi Törvényszék Szily János utcai épületébe ekkor került a röntgensugaras csomagellenőrző, továbbá kettő járásbíróságra és a Petőfi utcai épületbe, összesen 4 db fémdetektor kapu. 2015-ben 4 Vas megyei bírósági épületbe, 4 kézi fémkeresőt kaptak.

A projekt maradványösszegének terhére további 4 új fémdetektoros kaput, 7 új röntgensugaras csomagellenőrző berendezést, 150 kézi keresőt és TEMPEST eszközöket szerzett be az OBH.

A beállítások változtatásával más-más részletek lesznek láthatóak

Idén a Körmendi és a Sárvári Járásbíróságon tudtak üzembe helyezni 1-1 röntgensugaras csomagvizsgálót.

2016-ban a Szombathelyi Törvényszék Szily János utcai épületében a biztonsági szolgálat 236 db zsebkést, 61 db ollót, 19 db (orvosi) szikét, 13 db pillangókést, 31 gázsprayt, 3 db viperát, 26 db boxert, 10 db riasztópisztolyt, 6 db dugóhúzót talált a belépő személyeknél. Az emberi élet kioltására, sérülés okozására alkalmas eszközök körét bővítette a 42 db különféle szerszám (pumpa, metszőolló, villáskulcs, csavarhúzó) és 42 db egyéb eszköz (bot, vasak, üvegek). Ezek a számok önmagukban indokolják az ellenőrzés fokozott és rendszeres fenntartását.

Az informatikai alprojekthez kapcsolódóan az OBH vállalta, hogy saját források felhasználásával közvetlen rendszer-rendszer kapcsolatot épít ki a napi munka során a legfontosabb állami nyilvántartásokkal, hogy így tovább erősítse a bíróságok ügyfeleinek adatvédelmét. Ezen alprojekt eredményeként országosan összesen 901 db új tárgyalótermi és 284 db új irodai munkaállomás áll rendelkezésre, amelyek működését 165 db hálózati eszköz segíti. A beszerzett hardverek, licencek, szerverek, a tároló egység, és programok a hálózat biztonságát növelik, valamint a bírói távoli munkavégzést támogatják.

Vas megye bíróságai 2015-ben 18 db tárgyalótermi, 5 db irodai munkaállomást és 6 db switchet kaptak.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.