Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság;Pintér Patrícia Frissítve: 2018. augusztus 25.

Videó: Mindent beleadtak az ország legerősebb tűzoltói Bükön

Hat nemzet tűzoltói estek a tömlőknek és súlyoknak pénteken Bükön, a legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyén. A tűzoltót próbáló feladatokat bevetési védőruhában, légzőkészülék és légzőálarc használatával kellett teljesíteni a versenyzőknek, de még nincs vége, szombaton folytatódik az erőpróba.

Először ad otthont Vas megyei település a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók népszerű nemzetközi viadalának, a Toughest Firefighter Alive (TFA) versenynek. Augusztus 24-én magyar, román, német, szlovén, szlovák, osztrák és lengyel tűzoltók kezdték meg a kétnapos, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány, a Tűzoltás-mentés Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület által rendezett nem mindennapi erőpróbát.

TFA 2018.

A versenyzőket dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató és dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere köszöntötte a megnyitón.

TFA 2018. dr. Bognár Balázs

Az idei sportbajnokságon csaknem százhetvenen álltak rajthoz három korcsoportban – köztük hivatásos, önkormányzati és főfoglalkozású létesítményi tűzoltók–, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsék a városi fürdő bejárata előtti parkolókban felépített pályát.

TFA 2018.

Az első hat versenyszám során a tűzoltóknak először egy tizenkilenc kilogramm összsúlyú tömlőt kell egy állványzatra felvinniük a vállukon, majd az állványzat tetején található tárolóba helyezniük. Ezt követően két tekercstömlőt húznak fel egy kötél segítségével, amelyet szintén a tárolóba helyeznek.

TFA 2018.

Ha ezzel végeztek, egy négy kilogrammos kalapáccsal kell egy fém gerendát másfél méter távolságra eljuttatniuk és egy több mint negyvenkét méteres szlalompályát végigfutniuk anélkül, hogy eldöntenék a bójákat, vagy a célt. Ezután felvesznek egy vízzel teli tömlőt, amit több mint húsz méter távolságra húznak el.

TFA 2018.

Miután a sugárcső átér a lengőajtókon (azaz átlépi a küszöböt), a versenyző kinyitja a sugárcsövet, eltalálja vízzel a célt, majd elzárja a sugárcsövet és azt a földre helyezi. A következő feladat során egy nyolcvan kilogrammos bábut cipelve, húzva térnek vissza a célig. Természetesen a tűzoltóknak minden feladatot teljes bevetési védőruhában, légzőkészülék és légzőálarc használata mellett kell teljesíteniük.

TFA 2018.

A versenyzők tehát embert próbáló, nem mindennapi kitartásukról adtak számot már az első nap során, de a látványos megmérettetés újabb feladatokkal folytatódik augusztus 25-én, szombaton is, amikor azt is megtudjuk, ki az idén a legerősebb, legkitartóbb tűzoltó.

TFA 2018.

A délutáni eső ugyan megszakította a versenyt, de egy kis szünet után folytatni tudták a megmérettetést.

TFA 2018.-eső

TFA Hungary 2018. augusztus 24. I. galéria



TFA Hungary 2018. augusztus 24. II. galéria



TFA Hungary 2018. augusztus 24. lecsapott az eső




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.