Barion Pixel
2014. június 19.

Teljes szállítmányokat loptak - befejeződött a nyomozás

Körmendről közel százharminckétmillió forint értékű cipőt szerzett meg a csapat, de kamionnyi vajat, mosószert és gabonát is eltüntettek.

A körmendi cipőlopással korábban részletesen foglalkoztunk, illetve ott voltunk az egyik elkövető előzetesbe tételénél is. A Körmendi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya befejezte a közel százharminckétmillió forint értékű lábbeli eltulajdonításával kapcsolatban indított büntetőeljárást. Az ügyben hat személlyel szemben javasol vádemelést a rendőrség.

Szendrődi Barnabás alezredes, körmendi rendőrkapitány és Varga Ferenc őrnagy, a körmendi rendőrkapitányság vizsgálati osztályának vezetője sajtótájékoztatón számolt be a nyomozás eredményéről és ami még nagyon fontos, felhívták a cégek figyelmét arra, hogy a csalókat néhány perc alatt le lehet buktatni, még mielőtt azok megszereznék a kinézett termékeket.

A körmendi sajtótájékoztató felvétele

A csalók módszere ugyan összetett, de nem túl bonyolult. A logisztikai központokból speditőrök közreműködésével jut el az áru a megrendelőhöz. A speditőröknek viszont jellemzően nincs akkora szállítókapacitásuk, amivel teljesíteni tudnának minden megrendelést, ezért különböző fórumokon versenyeztetik a munkát és általában az nyer, aki a legkevesebb pénzért vállalja a fuvart.

A Körmendről eltérített szállítmánynál - és sok másik esetben - a csalók valós cégek hamis papírjainak és bélyegzőinek felhasználásával szinte teljesíthetetlenül alacsony áron jelentkeztek be a munkára, amit meg is nyertek. A speditőr ugyan ellenőrizte, hogy létező cégről van-e szó, azt viszont már nem ellenőrizték, hogy az a cég valóban adott-e be ajánlatot? (Már itt is elbukhatnának a csalók.)

A körmendi logisztikai központba egy hűtőkocsival érkezett a sofőr. Eredetileg kavicsszállító járművet béreltek, de azt a pótkocsit eladták és szereztek helyette hűtővel felszerelt, zárt pótkocsit. A kamion és a sofőr okmányai hamisak voltak, ráadásul a szerelvény vezetője nem is rendelkezett olyan jogosítvánnyal, amivel ezt a járművet vezethette volna. (Ennek ellenére összesen százas nagyságrendben bonyolított fuvarokat.)

A cégnél - amely korábban már hasonló módon pórul járt - nem ellenőrizték, hogy valóban a papírokon szereplő cég szállítja-e el a 130 milliós rakományt Németországba, bár az feltűnt, hogy rossz irányba indult el a kamion. A bejelentés a szállítmány eltűnéséről hetekkel később érkezett be a rendőrségre.

A csalóknak már a vevőik is megvoltak a cipőkre. A rendőrség az interneten és a boltokat ellenőrizve is hasznos adatokhoz jutott, majd egy időben hét helyen tartottak házkutatást, több ezer cipőt lefoglalva.

A nyomozók a szálakat kibogozva eljutottak a csapat fejéhez is, aki ellen akkor már nyolc elfogatóparancs volt érvényben, a körmendi lett a kilencedik. A hamis néven, hamis papírokkal bujkáló bűnöző azonban rálépett egy banánhéjra. Gyermeke született és ekkor a valós tartózkodási helyét diktálta be. Az újdonsült apuka így most a rács mögül szerezhet híreket gyermeke cseperedéséről.

Szendrődi Barnabás többször felhívta a figyelmet arra, hogy ha a logisztikai központokban öt percet szánnának arra, hogy ellenőrizzék, kinek adják ki a többször százmilliós értékű rakományt, akkor a csalók azonnal lebuknának. Adott esetben egy ellenőrző telefon kellett volna ahhoz a céghez, amit a papírokon feltüntettek, természetesen a hivatalos, bejegyzett telefonszámok valamelyikén és azonnal kiderült volna, hogy ők nem vállaltak semmilyen hasonló fuvart. Ekkora tételnél már a bizalomra sem szabad hagyatkozni - emelte ki a kapitány, aki köszönetet mondott a BRFK BF Célkörözési Osztályon dolgozó kollégáinak is, akik előkerítették a "mélybe merült" bűnözőt.

A rendőrség közleménye

Szendrődi Barnabás r. alezredes, a Körmendi Rendőrkapitányság vezetője sajtótájékoztató keretében számolt be egy közel százharminckétmillió forint értékű lábbeli eltulajdonításával kapcsolatban indított büntetőeljárás befejezéséről.

Egy speditőr céget bízott meg egy külföldi tulajdonban lévő körmendi gazdasági társaság 2012. júliusában azzal, hogy egy körmendi raktárból gyermekcipőket szállítson Németországba. A speditőr cég pedig egy másik vállalatnak adta ki a fuvarozási feladatot, azonban az áru a felrakodást követően a célországba nem érkezett meg. Az adatgyűjtés során kiderült, hogy a szállítmányt egy 33 éves öreglaki férfi vitte el egy bérelt tehergépkocsival egy győri raktárépületbe.

A megalapozott gyanú szerint, a sofőr a jármű bérleti díját a bérbeadó részére nem fizette meg. A nyomozók megállapították, hogy H. Ferenccel szemben kilenc elfogatóparancs volt érvényben vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt. A gyanúsított a Körmendi Rendőrkapitányság nyomozóinak és a BRFK Bűnügyi Főosztály Célkörözési Osztálya munkatársainak közös akciója eredményeként Tök község belterületén, 2013. április 4-én került rendőrkézre. H. Ferenc kihallgatása során beismerő vallomást tett és megnevezte bűntársát is. A 35 éves M. Gábort a rendőrök kihallgatták. A sárhidai férfi elismerte, hogy részt vett az eltulajdonításban.

A nyomozás során megalapozottá vált a gyanú, hogy egy 38 éves budapesti férfi különböző internetes portálokon, budapesti üzleteken keresztül, továbbá ismerősei és rokonai segítségével szándékozott az árukészletet értékesíteni. Így a rendelkezésre álló információk szerint B. László több, mint ezerkétszáz pár cipőt adott tovább.

A kihallgatások és a további adatgyűjtést követően a nyomozók látókörébe került egy 42 éves győri, egy 41 éves pannonhalmai és egy 46 éves győrújbaráti férfi. A megalapozott gyanú szerint K. Endre mutatta be egymásnak D. Sándort és H. Pétert, akik irányították a szállítmány útját egészen a győri raktárig.

A nyomozók több ízben házkutatást tartottak az üggyel kapcsolatba hozható személyekhez tartozó ingatlanokban, melynek során összesen négyszázkilencvenhárom pár cipőt foglaltak le.

A hatóság B. Lászlóval és H. Péterrel szemben orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja, D. Sándorral, M. Gáborral és K. Endrével szemben csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja, valamint H. Ferenccel szemben lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást bejezte, és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Körmendi Járási Ügyészségnek megküldte. A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.