Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016. július 19.

Öt hete irtják a szúnyogokat országszerte

A központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program első öt hete lezárult, a tervek szerint július 18. és 24. között 48 ezer hektáron zajlik gyérítés légi kémiai eljárással, 31 ezer hektárt pedig földi kémiai eljárással kezelnek.

A vérszívók számának csökkentését célzó gyérítés a program hatodik hetében várhatóan a Balatonnál és a Dráva mentén, Komárom, Mohács és Szekszárd térségében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, illetve Budapesten, Baján, Debrecenben, Kaposvárott és mindezek mellett Sárváron zajlik majd.

Országos szúnyoggyérítés 2016. php

Az országos szúnyoggyérítési program ötödik hetében a július 13-án érkezett esős, szeles időjárás miatt csak az első napokra tervezett munkálatokat lehetett végrehajtani. A keleti országrészben tovább volt a szúnyoggyérítéshez megfelelő időjárás, így teljes régiót érintő sikeres kezelés a Tisza-tó térségében zajlott. A munkák nagyobb részét Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében is el tudták végezni a múlt héten. A Balaton térségében és a középső országrészben tervezett gyérítés jelentős részét azonban erre a hétre kellett halasztani.

A lezúdult nagy mennyiségű csapadék és a Duna vízállásának emelkedése miatt mindenütt lárvatenyészőhelyek alakultak ki, amelynek következtében július végére, augusztus elejére újabb szúnyoginvázió várható az ország több területén.

Címlapképünk illusaztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.