Barion Pixel
2016. november 23.

Múltidéző: csalók, katonaszökevény és egy megtámadott éjjeliőr

Nagy hullámokat vert egy katonai szállítási csalás, a színházból ellépett egy katonaszökevény, Gősfán a legények csoportosan elvertek egy éjjeliőrt.

Nagy szállítási csalások Szombathelyen

A szombathelyi rendőrség nagyobb szállítási csalások ügyében nyomoz. Az ügy nagy hullámokat ver fel – egész láncolata a katonai szállítási visszaéléseknek. Az eddigi adatok szerint több elkelő kereskedő és jobb iparos van kompromittálva. A nyomozás még folyik, közelebbi adatokat tehát csak később közölhetünk.   

Nagy szállítási csalások Szombathelyen

Katonaszökevény színész

Cseh Istvánt, szintársulatunk tagját mint katonaszökevényt körözték. Vasárnap jött rendőrségünkhöz a parancs, hogy tartóztassák le. Cseh azonban megneszelte a bajt s ellépett. Rendőrségünk hamarosan nyomára lelt s elfogta. Már elszállították Budapestre az illetékes parancsnoksághoz.

Katonaszökevény színész

A gősfai csendélet

A megtámadott éjjeli őr.

  • Törvényszéki tárgyalás

A szombathelyi kir. törvényszék komplikált bünügyben tartott kedden főtárgyalást. A tárgyalást mulattató jelenetek élénkítették.

Erdekes volt Mátyás Vince sértetnek és Csarankó József vádlottnak szembesitése, aki kereken tagadta, hogy a verekedésben része volt. A vádlott önmagából kikelve, a falon lévő feszületre mutatott és megvetéssel vágta a sértett szemébe:

- Nem látja ott a feszületet, meg mer esküdni, hogy igazat mond?

Mátyás, aki történetesen jóval idősebb, minta vádlott, nyugodtan válaszolt:

- Előbb láttam feszületet, mint te és meg is esküszöm rá.

Az eset különben, ami a gősfaiak nagy részét a tárgyalásra hozta a következő:

Mult év július 1-én este 10 óra tájban a gősfai legények valami miatt összevesztek és hangos szóváltásba elegyedtek. Mátyás Vince éjjeli őr csöndre intette a jókedvü legényeket, a kik közül Molnár Ferenc egy hatalmas fahusánggal válaszolt az éjjeli őrnek. Az első ütés csak bíztató volt; a többi legények is vérszemet kaptak és ki bottal ki meg puszta kézzel addig ütötték Mátyás Vincét, mig nem az eszméletlenül összeesett.

A megejtett nyomozás kideritette, hogy a verekedésben Molnár Ferencen kivül Csarankó János és József, Molnár István és Orbán József vettek részt.

Az éjjeli őr 92 napig feküdt betegen az ágyban s minthogy jobb karának sipcsontja az erős ütések következtében eltörött, munkaképessége ma sem állott helyre teljesen.

A szombathelyi kir. törvényszék kedden vonta felelősségre a legényeket akik tagadták ugyan bünösségüket de a törvényszék a beidézett tanuk vallomásaiból beigazolva látta a büncselekményt és Molnár Ferencet egy évi, Csarankó Jánost és Józsefet és Molnár Istvánt 2-2 hónapi fogházra itélte, Orbán Józsefet azonban fölmentette.  

A gősfai csendélet - a megtámadott éjjeli őr

A gősfai csendélet - a megtámadott éjjeli őr

 

Hirdetés (X)

Pohl E. és fiai hirdetés

Vasuti-butorszállító és költözködési vállalat

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.