Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. május 07.

Szakadékból és hegytetőről mentettek a gyakorlaton

Május 5-én, 6-án és 7-én a Kissomlyó hegyen tartott gyakorlatot a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beavatkozó állománya, amely során a sziklás, szakadékos helyen bekövetkezett balesetek felszámolására készítették fel az állományt.

A gyakorlat, melyen részt vett a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mindhárom szolgálati csoportja, a korábban megkezdett, speciális felkészítések folytatása volt.

sziklas_gyak1

A cél a helyismeret megszerzése mellett az volt, hogy az állomány begyakorolja az alpintechnika alkalmazásának módszereit, a kötélhasználatot, a speciális szakfelszerelések használatát, illetve azokat a nem mindennapi feladatokat, melyeket egy sziklás, szakadékos helyen bekövetkezett baleset esetén kell végrehajtaniuk. A tűzoltók felkészültek azokra az beavatkozásokra, amikor egy szakadékba zuhant, vagy épp egy hegytetőn rekedt sérültet kell minél gyorsabban, biztonságosan megmenteni. Emellett nagy hangsúlyt kapott az önmentési technikák felelevenítése is, arra az esetre, ha őket érné baleset, vagy ők maguk kerülnénk veszélyes helyzetbe.

sziklas_gyak2

A felkészítés több részből, kutatási, állapot-felmérési, mélyből és magasból mentési feladatokból állt. A gyakorlat a biztonsági előírások ismertetésével vette kezdetét, majd egy szakadékba zuhant túrázó helyzetét és állapotát kellett felmérni. A mentés vezetője mentőkötél és tűzoltó mászóöv segítségével ereszkedett le a mélybe a meredek sziklafalon, megkereste a sérültet, értesítette a mentőszolgálat szakembereit, majd hozzálátott a biztonságos helyre szállításához, az alpintechnika alkalmazásával történő kiemeléséhez.

sziklas_gyak3

A mélyből mentési feladatot magasból mentés követte, amikor egy túrázó a hegytető felé vette az irányt, azonban a visszaúton elakadt, az ösvény visszafelé azonban rendkívül meredeknek bizonyult, ezért a kiránduló nem tudott lejönni a hegyről. A tűzoltók ezúttal felmentek a hegytetőre, onnan építettek ki egy lefelé vezető, biztonságos kötélpályát, amin elsőként a túrázó, majd az őt mentő tűzoltók is leereszkedtek a veszélyes, sziklás hegycsúcsról. 

sziklas_gyak14

A feladatok végrehajtása során az állomány kiemelt figyelmet fordított a biztonsági szabályok betartására és felelevenítette alpintechnikai ismereteit. A gyakorlat sikeresnek bizonyult, hiszen így, az ismétléssel és a gyakorlással, a tűzoltók felkészültek egy esetleges valós beavatkozás biztonságos végrehajtására.

Fotó: Pintér Richárd tű. szds., Sárvár HTP

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.