Barion Pixel
2017. március 10.

Videó: Újra rendőrautó lehet a 20 éves Opelből - rendőrségi emlékeket ment az IPA Szombathely

Műhelytitkokat is megmutatunk videónkban arról az autóról, ami 1997-ben rendőrautóként hagyta el a szentgotthárdi Opel gyárat, majd "leszerelése" után a keleti országrészbe került, kevésbé rendészeti környezetbe. Az IPA Szombathelyi szervezeténél ismerték fel egy apróhirdetésben a civil, lestrapált Opelt és úgy döntöttek, az elhíresült Lada rendőrautójuk után egy Opel rendőrautót is megmentenek az utókornak.

Speciálisan a rendőrség részére gyártott, gyárilag módosított egykori rendőrautóra bukkantak egy salgótarjáni hirdetésben az IPA Szombathelynél, még 2012-ben. A szervezet már 2006-ban, a Lada rendőrautó helyreállításánál gondolt arra, hogy meg kellene menteniük egy akkor még utakon futó rendőrségi Opelt is az utókornak, azonban ahogy arról akkor beszámoltunk, erre nem volt lehetőségük. A '97-es speciális Opelek aztán lassan teljesen eltűntek a rendőrségi autóflottából.

Ribes Attila kezében 97-es fotók az Opel gyárból, mögötte a mostani felújításban részt vett dolgozók
 
2006. októberében ezt írtuk: "A helyi hagyományőrzők szeretnének megmenteni egyet a ma még látható, de hamarosan teljesen eltűnő Opel Astra rendőrautókból is. Mi sem egyszerűbb, gondolhatnánk, csak kérvényezni kell egyet az országos főkapitánytól és karban kell tartani a járművet. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű.A szabályok ugyanis itt is roppant szigorúak és még ilyen kivételes helyzetben sem térnek el tőle. A szolgálatból kivont Astrákat előbb megfosztják minden rendőrségi felszereléstől és jelzéstől, majd nyílt árverésen értékesítik őket. Az IPA-soknak tehát itt kell majd megküzdeniük az érdeklődőkkel – és nem egyszer nepperekkel. A Ladával ellentétben itt nem csak az Astra évjáratára kell figyelni, hiszen a rendőrségi Opeleket speciálisan a rendőrségnek gyártották a szentgotthárdi gyárban. Néhány extra a hagyományos Opelhez képest: a hátsó ajtó 90 fokig nyílik, a sebességváltó első három fokozata rövidebb a jobb gyorsulás érdekében, emelt a futómű és nagyobbak a felnik. Az üléshuzat is speciális, gondolva a koszos, vérző, bepiszkító „utasokra”." (Forrás: nyugat.hu)

Ribes Attila, az IPA Szombathely elnöke akkor hiába lobbizott, a megmaradt Opel rendőrautókat mind elárverezték, vagy bezúzták, egy sem maradhatott meg eredeti formájában. Nagy szívfájdalom ez azoknak, akik szeretnék megőrizni a múlt egy jellemző szeletkéjét, ráadásul a retro Lada rendőrautó azóta is töretlen népszerűségnek örvend a rendezvényeken. (A szombathelyi Lada a Playboyban is feltűnt, Bujtor Istvánnal fotózták le.)

Bujtor István a szombathelyi retro Ladával (forrás: Playboy)

Hat évvel később a hozzáértő szemek szúrtak ki egy Salgótarjánban hirdetett Opelt, ami valószínűleg rendőrautó lehetett korábban. Némi utánajárás után kiderült, hogy valóban egy rendőrség részére legyártott Opelről van szó és aminek minimális az esélye: az Opel Szombathelyen azzal a rendőrségi rendszámmal futott, ami most a retró Ladán látható. Kicsi a világ. A szombathelyi szervezet támogatói segítségével megvásárolta a gépkocsit, majd sok egyeztetés és tárgyalás, valamint eredeti alkatrészek utáni keresgélés után a Marsal' Kft.-nél Pápán végezték el a javításokat, felújításokat.

Ma már történelem

Az Opel Astra F 1.6 GL Police rendőrautó specifikációit már sem az Opel Szentgotthárd Kft-nél, sem az Opel Magyarországnál, sem a típusengedélyt kiadó közlekedés felügyeletnél nem sikerült feltalálni, de egy véletlennek köszönhetően egy mégis előkerült. Pont a Marsal' Kft-nél... (A műszaki részletek iránt érdeklődők ebből jó néhány oldalt láthatnak videónkban.)

A Marsal' Kft. vezetője, Marton György is beszélt a munkálatokról

A Szombathelyi Rendőrkapitányság Belvárosi Őrsén szolgált Opel felújítás utáni ünnepélyes átadásán dr. Simon Tamás rendőr dandártábornok, az IPA Magyar Szekció elnöke egy tréfás írást is felolvasott, amiben a magyar Opel Astra rendőrautó történetét járták körül. Az eredetileg Matenak bloggertől származó szösszenetet a szombathelyi Opelre aktualizálták. Videónk elején meghallgatható.

Az Opel Astra belülről

Az IPA Opellel még sok munka van, de egy nehéz fázison már túl vannak a múltmentők.  Összeállításunkban további érdekességek is kiderülnek. Mi pedig kíváncsian várjuk majd a rendőrségi jellegét visszakapó, idén 20 éves Opel Astra F 1.6 GL Police bemutatását is.

Borbély Zoltán r.alezredes, a Veszprém MRFK rendészeti főkapitány-helyettese az átadáson

Volt Opel Astra rendőrautót állíttat helyre az IPA Szombathely



Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.