Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2018. február 20.

Rák- és biciklitolvajok ellen emeltek vádat – pénzbírságra számíthatnak

A Kerca-patakból lopott rákokat négy férfi, több mint 1 millió forint értékben, ketten próbára bocsátást, ketten pénzbírságot kaphatnak. Vonatról loptak lezáratlan kerékpárokat 2017. nyarán, most pénzbírság és elzárás lehet a tolvajok büntetése.

Milliós rákfogás

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat az ellen a négy férfi – köztük két fiatalkorú - ellen, akik a vád szerint 2017. augusztus 9. napján a Kerca-patakban négy darab rákfogásra alkalmas hálós csapdát raktak le, melyekbe csalinak nyers csirkehúst helyeztek.

Rákok
Képünk illusztráció.

A vádlottak a négy csapdával 21 darab, összesen 1.050.000 Ft értékű folyami rákot fogtak, melyek a vonatkozó jogszabály szerint védett állatnak minősülnek, és egy állat természetvédelmi értéke 50.000 Ft. A rákokat a helyszínre érkező természetvédelmi őrök engedték vissza a patakba.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a fiatalkorú vádlottak próbára bocsátását, míg felnőtt társaikkal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

 

Vonatról loptak kerékpárokat

A Sárvári Járási Ügyészség lopás vétsége miatt emelt vádat az ellen a két férfi ellen, akik a vád szerint 2017. július 7. napján a Győrből Zalaegerszeg felé közlekedő vonat kerékpárszállító vagonjában elhelyezett 2 darab lezáratlan kerékpárt eltulajdonították.

A vád szerint a sértettek kerékpártúráról tartottak hazafelé, és a kerékpárszállító vagonban helyezték el 110.000 Ft, illetve 56.000 Ft értékű kerékpárjukat, melyeket nem zártak le. A vádlottak ezt észlelték, és amikor a vonat Nemeskeresztúr állomásról indulni készült, a kerékpárokat a nyitott vonatajtón kidobták, leugrottak a vonatról, és az ellopott kerékpárokkal távoztak a helyszínről.

A bűncselekménnyel okozott kár megtérítése érdekében a sértettek polgári jogi igényt terjesztettek elő. A Sárvári Járási Ügyészség a törvénnyel már összetűzésbe került egyik vádlottal szemben elzárás, míg büntetlen előéletű társával szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.