Barion Pixel
Szerző: Fotó: Tánczos Mihály 2015. augusztus 17.

A petrai Kolostor tetején szökdelő férfi - képgaléria

A jordániai Petra sziklavárosa benne van a világ hét új csodájában. A turistarendőrség által nehezen megközelíthető Kolostornál egy vidám fickóra figyeltünk fel, aki 40 méteres magasságban végzett akrobatikus mutatványokat. Megmutatjuk.

Petra sziklavárosa valóban lenyűgöző (később egy bőséges képgalériában megmutatjuk a város leglátványosabb pontjait), de ezúttal egy akrobatikus fiatalemberről készített fotókkal jelentkezünk. A férfi a Kolostor (es-Dejr) 40 méter magas épületén szökdelt, ugrált, mászott, láthatólag csak saját szórakoztatására. Kamerát nem láttunk nála, így feltehetőleg nem a Youtube-ra készített meghökkentő videót.

A petrai Kolostor tetején szökdelő férfi

A jordán rendőrség nem díjazza a turisztikai látványosságok ilyen használatát, a férfinek azonban nem sok félnivalója volt, a Kolostor ugyanis járművel egyáltalán nem közelíthető meg, sziklából kifaragott lépcsőkön lehet oda feljutni, jó félóra alatt, ha valakinek bírja a tüdeje.

A petrai Kolostor tetején szökdelő férfi

Szerettük volna megkérdezni a férfit, miért mászta meg a Kolostort és ezt rendszeresen csinálja-e, de nem ereszkedett le hozzánk. Így most csak képeken mutatjuk meg olvasóinknak a rongyos nadrágban szökdelő férfit.

A petrai Kolostor tetején szökdelő férfi

 

A nabateusok az ie. VI. században vonták ellenőrzésük alá a selyemút egy jelentős szakaszának kereskedelmét és az útvonal, valamint az áruk védelmezéséből jelentős bevételre tettek szert. A fővárosuk, a mai Jordánia területén fekvő Petra sziklafalak között közelíthető meg, így nagyon jól védhető volt. A sivatagi nomád népek technikájának és szokásainak továbbfejlesztésével a nabateusok monumentális sziklavárost hoztak létre, kőfalba vájt épületeikkel, templomaikkal, sírhelyeikkel. Kocka alakú istent, Dusarát tisztelték. A XIII. század után elnéptelenedő – és korábban földrengéstől, valamint iszlám hódítóktól jelentős károkat elszenvedett – várost a keresztes háborúktól az 1800-as évekig feltehetőleg egyetlen európai utazó sem láthatta.

40 méteres magasságban szökdelő férfi a petrai Kolostor tetején



Milliók döbbentek meg, amikor kiderült, hogy az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című Spielberg filmben feltűnő monumentális Kincstár nem filmtrükk, hanem egy valóban létező, sziklába vájt épület. A film hatására özönlöttek a turisták Petrába.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.