Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2017. február 03.

Pénzbírság és eltiltás 6 ittas járműveztetőnek – gyorsított eljárásban ítélték el őket

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség 2016. február 2. napján 6 vádlottat állított a Szombathelyi Járásbíróság elé ittas járművezetés elkövetése miatt.

A járásbíróság a gyorsított eljárás során hozott jogerős ítéleteiben minden esetben az ügyészségi indítvánnyal egyezően, pénzbüntetés mellett járművezetéstől eltiltásra is ítélte a vádlottakat.

A legkirívóbb esetek a következők voltak:

  • A 2016. október végén délután Szombathelyen közlekedő vádlottat, aki közepes fokú ittassága miatt nem tudta gépkocsijával kikerülni az úttest jobb szélén szabályosan parkoló autót, és anyagi káros balesetet okozott, a járásbíróság 80.000 Ft pénzbüntetéssel és 2 év járművezetéstől eltiltással sújtotta.  
  • A 2016. november elején este személygépkocsijával súlyos fokban ittasan egy Szombathely közeli településen közlekedő, tolatás közben egy szabályosan parkoló autónak ütköző, majd a helyszínt elhagyó vádlottal szemben a járásbíróság 120.000 Ft pénzbüntetést és 2 év 2 hónap járművezetéstől eltiltást szabott ki.
  • Az ugyancsak 2016. novemberében délután egy Szombathely közeli városban közepes-súlyos fokban ittasan közlekedő, az autójával utast is szállító vádlott letért az útpadkára, ahol villanyoszlopnak ütközött. A vádlott ezt követően nekitolatott az út melletti ház kerítésének, amit ki is döntött. A helyszínt elhagyó vádlottat a járásbíróság 130.000 Ft pénzbüntetésre és 2 év 3 hónap járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Ittas járművezetés esetén a járművezetéstől eltiltás kötelező, és csak kivételesen, különös méltánylásból van lehetőség az eltiltás mellőzésére. A járásbíróság ezért a többi három esetben is eltiltotta a járművezetéstől az igen enyhe-enyhe fokban ittasan vezető, balesetet nem okozó vádlottakat, az ittasság alacsony foka ugyanis önmagában nem érdemel különös méltánylást.

Az eltiltás mellőzésére az sem ad elegendő okot, ha a vádlott munkahelye, megélhetése múlik a járművezetői engedély meglétén.

A helyi ügyészségek az ismertetett ügyeken kívül is számos esetben emeltek vádat ittas vezetés miatt az új év első hónapjában.

Címlapképünk illusztráció.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.