Barion Pixel
2016. június 17.

Önkéntes tűzoltóparancsnokok tanácskoztak Iváncon

Ivánc település adott otthont az önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltóparancsnokok második negyedévi tanácskozásának.

A fórumon részt vett Radicsné dr. Soós Ágnes, az Ivánci Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, aki fogadta a meghívottakat, továbbá a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felső vezetői és a hivatásos tűzoltóparancsnokságok parancsnokai is.

nkéntes tűzoltóparancsnokok tanácskoztak Iváncon 1.

A vezetői fórumot Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. Megköszönte a rendezvény helyszínének biztosítását, majd gratulált a helyi tűzoltó egyesület új eszközeihez. Kiemelte az önkéntesség fontosságát a megye mentő tűzvédelmében, majd hangsúlyozta a Vas megyei önkéntes tűzoltók pályázati sikereit, amely egyben országos elismerés is.

Ezt követően Fritz József az Ivánci Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke tartott beszámolót a egyesület működéséről, az elmúlt időszakban végzett munkájáról.

A következő napirendi pontban Pajor László tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok által végrehajtott gyakorlatok tapasztalatairól tájékoztatta a megjelenteket. A főfelügyelő szólt a gyakorlatok céljáról, a hatékony beavatkozás érdekében azok jelentőségéről, illetve kitért a tervezéssel, szervezéssel kapcsolatos tapasztalatokra. Elemezte a gyakorlatok végrehajtását. Kiemelte: jelentős előrelépésnek tekinti, hogy a korábbi gyakorlatokon felfedett hibák nem ismétlődnek meg.

nkéntes tűzoltóparancsnokok tanácskoztak Iváncon 2.

A főfelügyelő ezt követően az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatására kiírt pályázat tapasztalatait is ismertette a résztvevőkkel. Szólt a pályázat keretében elnyert támogatási kategóriákról, az elnyert összegekről, a pályázat útján elnyert képzések, eszközök beszerzésének a megye védelmében betöltött szerepéről, jelentőségéről. Megemlített, hogy Vas megye országos viszonylatban első helyen áll a hivatásos tűzoltó parancsnokságokkal együttműködési megállapodással rendelkező tűzoltó egyesületek tekintetében. A pályázati támogatások eredményeként az elmúlt egy évben mintegy húsz egyesület lépett magasabb működési kategóriába.

Seper András tűzoltó ezredes megyei igazgató-helyettes hozzászólásában szintén a gyakorlatok fontosságára, a beavatkozó állomány felkészítésében játszott szerepére hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy településükön az önkéntes tűzoltóságok is jelentős szerepet vállalnak a tűzmegelőzés területén.

nkéntes tűzoltóparancsnokok tanácskoztak Iváncon 3.

Fotó: Fritz József, Ivánc ÖTE, elnök

Zárásként Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes felvázolta az év hátralevő feladatait. Külön kiemelte, hogy a nyári időszak veszélyeire történő felkészülés jegyében vízből mentési gyakorlatok kerülnek végrehajtásra, a lakosság figyelmének ráirányítása a balesetek elkerülésére. Ősszel az M86-os gyorsforgalmi út új szakaszán kerül végrehajtásra komplex katasztrófavédelmi gyakorlat. Fontos feladat az ifjúság nevelése, ezért a nyári ifjúsági táborok során az igazgatóság is segítséget nyújt a különböző szakmai programok szervezéséhez. Befejezésül örömét fejezte ki, hogy július 1-én Őriszentpéter ÖTE önálló tűzoltó egyesületként tevékenységét megkezdi.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.