Barion Pixel
Szerző: 112Press 2019. január 26.

Orosz kamion elé hajtott ki egy Ford a 87-es főúton, Csempeszkopácsnál

A Fordot vezető férfi a Hunyadi János utca felől érkezett és nem vette észre a 87-es főúton, neki balról érkező orosz DAF kamiont. A kamionsofőr mentette a helyzetet.

Szerencsés kimenetelű, személyi sérülés nélküli baleset történt a 87-es főúton Csempeszkopács határában pénteken délután.Egy Ford személyautót vezető férfi figyelmetlenül akart áthajtani a főúton, de ütközött az érkező orosz rendszámú kamionnal.
 
DSC_8431
 
A Ford vezetője szerint a kamion gyorsan, 100 kilométer/órás sebesség felett jött, "egyszer csak ott termett a kereszteződésben". Beszéltünk a kamion orosz vezetőjével is, aki egy kicsit másképp látta ezt.
 
DSC_8428
 
-Nem hajtottam gyorsan, ez könnyen ellenőrizhető a menetíró készüléken. Láttam a személyautót, hogy lassan közelíti meg a kereszteződést és meg is áll, de innentől nem foglalkoztam vele, mert én haladtam a főúton. Amikor már majdnem odaértem a kereszteződéshez, akkor elindult - mondta el kérdésünkre a kamionsofőr. - Fékeztem és azt néztem, merre tudok kitérni. Így sikerült. Szerencsére nem lett nagyobb baj, de így is elég kellemetlenség ez most nekem. De a lényeg, hogy az autóvezető épen maradt.
 
DSC_8434
 
A kamionsofőr ezzel arra célzott, hogy ha a személyautó csak két méterrel előrébb tart, akkor a kamion a vezető ajtajánál ütközik az autónak, ami komoly sérülésveszélyt jelentett volna.
 
DSC_8436
 
Azt nem tudjuk, hogy a Ford vezetője hogyan nem vette észre a balról érkező kamiont, de elképzelésünk van róla. A Hunyadi úton érkező személyautó vezetője valószínűleg korábban elnézett balra, amikor a kamion egy nagy és a szokásosnál alacsonyabbra szerelt jelzőtábla takarásában lehetett.
 
DSC_8440
 
A sofőr ekkor megnyugodott, hogy balról semmi nem érkezik, majd amikor kigurult annyira, hogy jobbra is ellátott, akkor megkezdte az áthaladást a főúton. De az is elképzelhető, hogy egyszerűen pillanatnyi figyelmetlenség okozta a balesetet.
 
DSC_8438
 
A kamionbaleset esetén szinte jelentéktelennek mondható sérülést látva nem tartjuk valószínűnek, hogy az orosz kamion valóban száguldott volna, a 100 km/óra feletti sebességet pedig ki is zárhatjuk. Egy fontos dolgot viszont kiemelnénk. Hasonló esetekben, amikor személyautó hajt kamion elé a kamionsofőrök nagy része nem próbál a kormányt elrántva kitérni, veszélybe sodorva ezzel más közlekedőket, vagy saját magát, hanem fékez, amennyire tud és ha a 30-40 tonnás szerelvény nem áll meg, akkor bizony oldalba kapja a személyautót, aminek tragikus végkimenetele is lehet az autóban utazók számára.
 
DSC_8430

Fontos tehát a balra-jobbra-balra "szabály", azaz kereszteződéshez érve először balra tekintve mérjük fel a forgalmi szituációt, majd jobbról ellenőrizzük az érkezőket és elindulás előtt újra nézzünk balra, hiszen közben változhatott a helyzet. És mindig tartsuk szemmel azt a sávot, amin éppen áthaladni készülünk.

Bal-jobb-bal szemléltető videón
 

A motorosok védelmében indított Think! kampány részeként megjelent videó szemléletesen mutatja be, miért "célszerű" ismét balra tekinteni a kereszteződésben elindulás előtt.

Nem nehéz elképzelni ugyanezt a szituációt kamionnal, más végkifejlettel.

 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.