Barion Pixel
2016. január 05.

Ónos esőre figyelmeztet a meteorológia 10 megyében

A Dunántúl déli és nyugati tájain és a Dél-Alföldön fordulhat elő ónos eső az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése alapján.

Kedd délután a helyenkénti hószállingózás mellett, főként a Dél-Alföldön ónos szitálásra is számítani lehet. Késő délután délnyugat felől kiterjedtebb csapadék érkezik, jellemzően ónos eső. A Dunántúl déli felén, illetve Bács-Kiskun megyében szerda hajnalig 1-5 mm ónos eső valószínű, főként Somogy megye déli részén és Baranya megyében hullhat ennél több. A csapadék a Balaton térségében az ónos eső mellett már inkább fagyott eső, illetve az északabbi tájakon (Dunántúli-középhegység, Pest megye) hó formában várható, néhány cm friss hóval.

Tíz megyére adtak ki riasztást ónos eső miatt

Szerdán az ország délkeleti felén (Alföld, átmenetileg a középső országrész, illetve eleinte még a Dél-Dunántúl) kisebb mennyiségű ónos eső továbbra is várható. A Dunántúlon, illetve az ország középső tájain főként a nap második felében időszakos havazás valószínű, de a hó mennyisége bizonytalan. A valószínűbb forgatókönyv szerint a Dél-Dunántúlon hullhat 5 cm-nél több hó. (Forrás)

Járművek a jégen

Legutóbb tegnap hívtuk fel a járművezetők figyelmét az óvatosabb vezetésre. Komoly baleset szerencsére nem történt Vas megyében, azonban több jármű is lecsúszott az útról. Ilyenkor a legegyszerűbb a Közútkezelőt szidni, pedig nagyon sokszor alapvető hibák (gyorshajtás, padlófék, kormányrántás) vezetnek a balesetekhez. A jelenlegi tél egyáltalán nem nevezhető rendkívülinek az 1-4 centis hóval. A járművezetők azonban sokszor ugyanannyi időt szánnak az útra, mint nyáron.

Bízunk benne, hogy ez mindenkinek egyértelmű

Javasoljuk, hogy aki még nem, vagy keveset vezetett havas, jeges úton, az egy üres parkolóban próbálja ki kis sebességnél, hogyan reagál az autója a padlófékre, vagy hirtelen kormánymozdulatra, majd próbálja ki azt is, hogy milyen fokozatosan fékezni. Fontos, hogy semmi ne legyen a teszt környezetében, sem árok, sem másik jármű, fal, fa, de legfőképpen ember ne legyen a jármű mellett, vagy előtt.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.