Barion Pixel
2018. augusztus 01.

Olvasói levél: Bunkó, felelőtlen dohányos, aki kiszórja a csikket az autó ablakán

Olvasónk felháborodott levelet írt horvátországi és hazai tapasztalatairól, az ablakokon kirepülő izzó cigarettacsikkekről.

"Tisztelt 112Press! Láttam a pár napja közzé tett videót a zadari előzésről. Én is a napokban érkeztem haza Horvátországból és egy másik jelenségre szeretném felhívni a figyelmüket, amit sajnos magyar rendszámú autókkal kapcsolatban tapasztaltam.
 
Fotó: independent.co.uk
 

A kép illusztráció. Fotó: independent.co.uk

A hőség miatt délután indultunk Horvátországba, hogy ne a legnagyobb kánikulában aszalódjunk az aszfalton és bíztunk abban is, hogy a nagy rohamot így ki tudjuk kerülni. Az utóbbi nem sikerült, de pont ezért volt jó választás a későbbi indulás. Zágráb közelében közel három órát álltunk dugóban Luzan mellett, itt sötétedett ránk. Előttünk, mellettünk is magyar rendszámú autók álltak. Közvetlenül előttünk egy Skoda Superb, aminek az ablakából kb. 10 percenként kirepült egy izzó cigarettacsikk a leállósávra. Mellette köves terület, száraz aljnövényzettel.
 
Gyerekkel voltam és nem vagyok egy birkózó alkat, ezért nem mentem oda szóvá tenni a látottakat. Korábban egyszer megtettem hasonlónál, akkor "Mi bajod van mocskos b*zi? Kiszálljak és szájba b*alak?" - választ kaptam, amikor bekopogtam az ablakon. Akkor megszégyenülve kullogtam vissza az autómhoz, semmi frappáns válasz nem jutott eszembe, inkább féltem, hogy kiszáll és kapok pár pofont, amiért szólni akartam, hogy ne dobálja ki a csikkeket.
 
Az úti célunkig még legalább négy ablakon kirepülő csikket láttam, ebből három magyar autóból repült ki, egy meg szlovákból. Egyik autót sem lehet olcsónak tekinteni, vagy réginek. Pénz tehát van, de ész?
 
Hadd kérdezzem meg a dohányzó sofőrtársaimat, vagy akiknek dohányoznak az autójában, hogy ha már úgyis büdös van a  kocsiban a füsttől, akkor miért nem fér el ott a csikk is? Ők analfabéták és süketek, mellette vakok is?
 
Vagy nem sejtik, hogy a szárazságban kidobott csikk amellett hogy szemetelés tüzet okozhat? Ők nem hallottak a horvátországi, spanyol, kaliforniai, görög tűzvészekről? Ahol nem csak házak, autók százai, erdők hektárjai semmisültek meg, de száznál több ember is meghalt??? A dugóban állva vajon hova menekülne, ha a kidobott csikkjétől tűz keletkezne, amit a viharos szél pont felé sodorna?
 
Elhajtottunk felégett terület mellett is. Az "csak" mező volt, néhány fával, de ismerőseink erdőtűz füstje mellett nyaraltak a tengerparton. Nem volt jó érzés, mert nem tudták, menjenek, vagy maradjanak? A szállásuk mellett fenyves volt, félve feküdtek le este. A tűz tőlük kb. két kilométerre tombolt, de lehetett érezni a szagot, meg látták a füstöt
 

Én igazából azt nem értem, hogy aki ilyeneket elolvas, ilyenről hall, látja az eredményét, az hogyan képes ezek után is kidobni az égő csikket az autójából? Biztos nem lesz népszerű javaslat tőlem, de ha a rendőrök kamerás autója rögzít ilyet, akkor megkínálhatnák mondjuk egy 100 ezres helyszíni bírsággal a sofőrt, majd ő lemeccseli a csikket kidobó utasával. Ha meg pár ilyen büntetés híre elterjedne, akkor biztosan sokan lennének, akik meggondolnák a csikk kidobását."

Az Athén közelében tomboló tűzről készült egy olyan mobilos felvétel, ami alapján sokan nem hitték el, hogy a felvétel készítője túlélte a lángtengert. Az alábbi videóban ő magyarázza el, mi történt, miközben részletek láthatók az elhíresült filmből.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.